Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Гасло "СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!" відтепер на банкнотах національної валюти
Гасло "СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!" відтепер на банкнотах національної валюти (2)
Гасло "СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!" відтепер на банкнотах національної валюти (3)
Гасло "СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!" відтепер на банкнотах національної валюти (4)
Гасло "СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!" відтепер на банкнотах національної валюти (5)

Гасло "СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!" відтепер на банкнотах національної валюти

Національний банк України до 33-ї річниці Незалежності України випустив модифіковані банкноти національної валюти, доповнивши їх дизайн гаслом сучасної України: "СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!".

"Національна валюта разом з іншими державними символами є атрибутом, який визначає незалежну державу. Гроші – не просто платіжний засіб чи міра вартості. Це символи держави, які кожен із нас щодня тримає в руках. Тож, віддаючи належне незламності нашого народу, закарбовуючи цей переломний момент у народжені української нації, який ми сьогодні проживаємо, ми додаємо на всі банкноти наше гасло, яке звучить по всьому світу", – наголосив Голова Національного банку України Андрій Пишний.

Коли в обігу з’являться модифіковані банкноти?

Національний банк у межах планового випуску поступово вводитиме в обіг модифіковані банкноти:

  • з 08 серпня 2024 року – номіналами 500 та 1000 гривень;
  • із 23 серпня 2024 року – номіналом 50 гривень;
  • у наступних роках – номіналами 20, 100 та 200 гривень.

Національний банк підкріплюватиме банки та СІТ-компанії модифікованими банкнотами з дат їх введення в обіг для подальшої їх видачі клієнтам.

Модифіковані банкноти як законний платіжний засіб перебуватимуть в обігу разом з іншими банкнотами відповідних номіналів попередніх років випуску та обов’язкові до приймання за їх номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України для всіх видів платежів та зарахування на рахунки.

Водночас громадянам не потрібно спеціально обмінювати банкноти старого зразка.

Модифіковані банкноти випускатимуться в межах планового випуску на заміну зношених та пошкоджених банкнот для забезпечення готівкового обігу необхідними обсягами готівкових коштів відповідних номіналів та підвищення якості готівки в обігу.

Поступово модифіковані банкноти гривні замінюватимуть в обігу банкноти зразків 2014–2019 років, які мають ознаки зношення.

Який дизайн модифікованих банкнот?

У правій верхній частині на зворотному боці модифікованих банкнот розміщено патріотичне гасло: "СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!".

Відповідно всі інші елементи дизайну та захисту модифікованих банкнот відповідають банкнотам номіналами 500 гривень зразка 2015 року, 1 000 гривень зразка 2019 року та 50 гривень зразка 2019 року, зображення та описи яких розміщені на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку України.

Крім того, на лицьовому боці модифікованих банкнот розміщено підпис Голови Національного банку України Андрія Пишного, на зворотному – рік випуску.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини