Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Індекс очікувань ділової активності у червні був нижчим рівноважного рівня – Національний банк поновив щомісячні опитування підприємств

Індекс очікувань ділової активності у червні був нижчим рівноважного рівня – Національний банк поновив щомісячні опитування підприємств

Бізнес у червні негативно оцінив перспективи своєї економічної діяльності, зважаючи  на продовження інтенсивних бойових дій у війні з росією, зруйновані потужності та ланцюги постачання, блокування портів та пошкодження транспортної інфраструктури, здорожчання енергоносіїв та зростання виробничих витрат підприємств, погіршення інфляційних очікувань.

Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), розрахунок якого після тримісячної вимушеної перерви поновив Національний банк. За червень 2022 року він становив 41.3 за рівноважного значення 50.0.

У червні підприємства всіх секторів, залучених до щомісячного опитування, надали песимістичні оцінки економічних результатів у найближчій перспективі.

Негативні оцінки економічних перспектив підприємств промисловості обумовлені руйнуванням промислових потужностей, скороченням попиту, втратою замовлень, а також порушенням логістичних зв'язків: секторальний індекс становив 43.7. Респонденти очікували зменшення обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень на продукцію, у тому числі експортних. Одночасно прогнозувалося зниження залишків готової продукції внаслідок зменшення обсягів виробництва та втрати частини товарних складів.

Підприємства сектору будівництва у червні дещо відновили роботу після фактичної зупинки будівництва на початку війни, однак все ще песимістично налаштовані щодо оцінок своєї діяльності: секторальний індекс становив 40.1. Очікування респондентів щодо обсягів будівництва, нових замовлень, а також щодо закупівлі сировини та матеріалів були негативними.

Підприємства торгівлі також продемонстрували негативні очікування, зважаючи на проблеми з логістикою, втрату ринків збуту та знищення товарних складів: секторальний індекс становив 43.4.  Респонденти налаштовані на зменшення обсягів товарообороту, зменшення обсягів закупівлі товарів для продажу, а також зменшення запасів/залишків товарів для продажу. Підприємства сектору налаштовані на зниження торговельної маржі.

Підприємства сфери послуг мали найпесимістичні оцінки своїх економічних результатів: секторальний індекс становив 37.7. Цьому сприяли пошкодження транспортної інфраструктури та логістики, закриття повітряного простору, руйнування об’єктів сфери послуг та зниження попиту.

Підприємства всіх секторів економіки, що беруть участь в опитуванні, прогнозували зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі суттєвого подорожчання сировини, матеріалів і товарів постачальників.

Оцінки щодо зайнятості також були песимістичними. Респонденти всіх секторів очікували скорочення чисельності працівників унаслідок мобілізації та міграції персоналу.

Проте, не зважаючи на війну, економіка України продовжує працювати. Її падіння не є критичним – значення індексу ІОДА у червні поточного року порівняне зі значенням березня-2020, місяця початку пандемії Covid-19.

Довідково

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 02 до 21 червня 2022 року. В опитуванні взяло участь 417 підприємств. Серед опитаних підприємств 45.3% – компанії промисловості, 28.3% – сфери послуг, 21.8% – торгівлі, 4.6% – будівництва, 31.7% респондентів – великі підприємства, 31.9% – середні, 36.5% – малі.

32.9% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 9.8% – лише експортні операції, 14.4% – лише імпортні операції, 42.9% – не здійснюють зовнішніх економічних операцій.

Результати опитувань відображають лише думку респондентів – керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Щомісячний індекс очікувань ділової активності (ІОДА) – інструмент оперативної оцінки та відстеження тенденцій розвитку економіки. Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки.

На основі відповідей респондентів розраховуються щомісячні індекси очікувань ділової активності – секторальні (для кожного сектору економіки) та композитний, що характеризує економічний розвиток країни за місяць. Значення індексу на рівні 50 є нейтральним. Очікування є позитивними, якщо значення індексу перевищує нейтральний рівень.

Детальніше з результатами щомісячного опитування підприємств за червень 2022 року можна ознайомитися в підрозділі "Щомісячні опитування бізнесу" розділу "Публікації" офіційного Інтернет-представництва Національного банку.

Публікацію результатів щомісячного опитування розпочато у форматі "Відкриті дані".

Результати наступного опитування (за липень) будуть опубліковані першого робочого дня серпня 2022 року.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини