Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Керівництво Національного банку та Світового банку обговорили підготовку нової Рамкової програми співпраці на 2022-2025 роки

Керівництво Національного банку та Світового банку обговорили підготовку нової Рамкової програми співпраці на 2022-2025 роки

14 вересня Голова Національного банку України Кирило Шевченко та його заступники Юрій Гелетій, Ярослав Матузка та Сергій Ніколайчук зустрілися з Віце-президентом Світового банку з питань Європи та Центральної Азії Анною Б’єрде та регіональним директором Світового банку у справах країн Східної Європи Арупом Банерджі.

"Національний банк та Світовий банк співпрацюють у багатьох спільних проєктах. Бувають періоди, коли відбувається по дві робочі зустрічі за день", – сказав Кирило Шевченко, характеризуючи активний рівень співпраці двох інституцій.

Метою візиту пані Б’єрде до України є започаткування процесу підготовки нової Рамкової програми співпраці Світового банку з Україною на 2022-2025 роки та визначення сфер підтримки Світовим банком реформ в Україні.

Саме тому особливу увагу учасники зустрічі зосередили на визначенні пріоритетів спільної роботи, зокрема на таких важливих питаннях, як: регуляторна функція НБУ в небанківському фінансовому секторі, зменшення рівня непрацюючих кредитів у банківській системі, стан реалізації реформи корпоративного управління та приватизації державних банків. 

"Національний банк добре розуміє, що успішна приватизація державних банків неможлива без запровадження успішних практик корпоративного управління. Саме тому ці питання ми розглядаємо лише разом", – підкреслив  Кирило Шевченко. За його словами, зменшення частки держави з-понад 50 до 25%, що заплановано зробити до 2025 року, допоможе українській банківській системі отримати більшу незалежність та сприятиме роботі банків за ринковими принципами.

Керівництво Національного банку проінформувало про останні рішення регулятора, а саме про підвищення облікової ставки до 8,5% річних, поступове припинення антикризових заходів із початку IV кварталу та ухвалення Радою НБУ Основних засад грошово-кредитної політики на 2022 рік та середньострокову перспективу. 

Також учасники зустрічі обговорили стан прийняття важливих законопроєктів: проєкту закону № 5850 "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності Національного банку України", проєкту закону № 5542-1 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб" та проєкт закону № 3205-2 "Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві". 

Анна Б'єрде зазначила, що за останні роки Національний банк успішно розвивався і сьогодні є потужним сучасним регулятором. Тому питання його незалежності було та залишається надзвичайно важливим.

Аруп Банерджі приділив увагу співпраці Світового банку та Уряду України у впровадженні пенсійної системи другого рівня, що неможливо без належного розвитку в країні фондового ринку та відповідної потужної регуляторної бази.

Загалом керівництво Світового банку відзначило прогрес Національного банку в усіх зазначених питаннях та висловило намір продовжувати технічну допомогу для реалізації реформ в Україні.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини