Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Коментар Національного банку щодо рівня інфляції у вересні 2019 року

Коментар Національного банку щодо рівня інфляції у вересні 2019 року

У вересні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 7,5% (8,8% – у серпні). У місячному вимірі ціни зросли на 0,7%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України. 

Фактичний показник інфляції був нижчим за офіційний прогноз (7,7%), опублікований в "Інфляційному звіті" (липень 2019 року). У вересні були нижчі, ніж очікувалося, темпи зростання базової інфляції, адміністративно-регульованих цін та цін на паливо, передусім завдяки подальшому зміцненню гривні. Це переважило вплив від все ще вищих, ніж прогнозувалося, темпів зростання цін на сирі продукти харчування.

  • Базова інфляція продовжила уповільнюватися і в річному вимірі у вересні становила 6,5%. Жорстка монетарна політика залишалася вагомим чинником, що стримував фундаментальний тиск на ціни, зокрема через канал обмінного курсу. Найбільше це відобразилося у цінах на непродовольчі товари, що мають високу частку імпорту в собівартості. Їх зростання сповільнилося до 0,4% р/р. Зокрема, знизилися темпи зростання цін на меблі, текстиль, канцелярські товари, фармацевтичну продукцію, ювелірні вироби, велосипеди тощо. Вартість одягу та взуття залишилася на рівні минулого року. Автомобілі, побутова та комп’ютерна техніка подешевшали. 

Темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки також знизилися (до 8,4% р/р). Нижчими темпами зростали ціни на хліб, м’ясні продукти, макаронні вироби, шоколад, карамель, дитяче харчування. Рис та сухофрукти були навіть дешевшими, ніж рік тому. Виключенням були молочні продукти, темпи зростання цін на які залишалися високими з огляду на падіння обсягів пропозиції сирого молока та стійкий попит на молоко високої якості. 

Подорожчання послуг також уповільнилося (до 13,1% р/р) внаслідок сприятливої ситуації на валютному ринку і певного уповільнення зростання заробітних плат. Меншими темпами зростали ціни на послуги з високою часткою імпорту в собівартості, а саме хімічне чищення, ремонтні роботи, кінотеатри, телекомунікації, ресторани, манікюр, амбулаторні, екскурсійні та туристичні послуги. Водночас через стійкий споживчий попит темпи зростання вартості послуг залишалися високими. Так прискорилося зростання вартості страхування, фінансових послуг, оренди житла.

  • Зростання цін на сирі продукти харчування уповільнилося (до 8,6% р/р). Завдяки розширенню пропозиції послабилося зростання цін на більшість овочів, серед яких цибуля, буряк, капуста, помідори. А ціни на моркву, огірки, перець виявилися навіть нижчими, ніж рік тому. Виключенням, як і минулого місяця, стали ціни на картоплю, що зросли більш ніж удвічі порівняно з вереснем попереднього року через нижчий урожай цієї культури. Уповільнилося зростання цін на продукцію тваринництва, зокрема, на усі види м‘яса та молоко, а ціни на яйця й надалі знижувалися. Високий урожай пшениці сприяв уповільненню зростання цін на борошно. Натомість прискорилося подорожчання фруктів через нижчий врожай яблук та вищі темпи зростання цін на цитрусові.
  • Тривало зниження темпів зростання адміністративно регульованих цін (до 14,1% р/р). Вартість природного газу для населення зменшилася з огляду на його здешевлення на світових ринках та зміну у червні підходів до обрахунку тарифів для домогосподарств. Також знизилися темпи зростання цін на алкогольні напої, дошкільну освіту, постачання холодної води та каналізацію, поштові послуги. Натомість прискорилося  зростання цін на тютюнові вироби, відображаючи зростання акцизів, яке відбулося з 1 липня.
  • Ціни на паливо також продовжили знижуватися (на 8,2% р/р) унаслідок  здешевлення нафти на світових ринках та сприятливу ситуацію на валютному ринку України.

Фактичні показники цінової динаміки свідчать, що інфляційний тиск послаблюється, зокрема, через жорстку монетарну політику НБУ, що проявилося передусім через канал обмінного курсу гривні. Вплив факторів пропозиції овочів, що значною мірою зумовлювали відхилення від прогнозу інфляції у попередні періоди, також послаблюється. Оновлені оцінки інфляції, а також прогноз інших макроекономічних показників буде оприлюднено 24 жовтня 2019 року під час прес-брифінгу Правління за результатами засідання з монетарних питань, а детальніше – у Інфляційному звіті, який буде опубліковано 31 жовтня.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини