Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Коментар Національного банку щодо рівня інфляції в липні 2024 року

Коментар Національного банку щодо рівня інфляції в липні 2024 року

У липні 2024 року споживча інфляція в річному вимірі (р/р) пришвидшилася до 5,4% з 4,8% у червні. У місячному вимірі ціни не змінилися. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Фактичні темпи зростання цін були дещо нижчими за траєкторію прогнозу, опубліковану в Інфляційному звіті за липень 2024 року. Це зумовлено передусім стриманішим впливом спекотної погоди на ціни сирих продуктів харчування.

Натомість фундаментальний інфляційний тиск очікувано посилився. Показник базової інфляції в липні зріс до 5,7% з 5,0% у червні. Така динаміка випереджала траєкторію липневого прогнозу НБУ.  Вона зумовлена насамперед швидшим здорожчанням оброблених продуктів харчування під впливом вищих витрат на енергію, зберігання продукції та оплату праці. Підтримували ціновий тиск і ефекти перенесення від послаблення обмінного курсу гривні. Водночас інфляційні очікування залишалися доволі стійкими.

Зниження цін на сирі продукти харчування очікувано сповільнилося – до 4,8% р/р

Повільніше дешевшали цукор та крупи через вичерпання запасів попередніх високих врожаїв. Ціни на помідори теж сповільнили падіння, а на огірки – суттєво зросли під впливом меншої пропозиції якісної продукції на тлі складніших, ніж торік, погодних умов. Зростання цін на молоко пришвидшилося через спекотну погоду, а вартість бананів зросла в умовах підвищеного зовнішнього попиту.

Натомість кісточкові та кавуни дешевшали. Також знижувалися ціни на яблука та окремі овочі борщового набору через активізацію продажу продукції зі сховищ на тлі спекотної погоди та перебоїв з постачанням електроенергії. Попри спекотну погоду, тривало й падіння цін на яйця. Вторинні ефекти від слабшого тиску на витрати на корми і надалі позначалися на здешевленні свинини та курятини.

Зростання адміністративно регульованих цін незначно пришвидшилося – до 13,4% р/р

Ціни на алкогольні напої знижувалися дедалі повільніше. Крім того, пришвидшилося зростання цін на фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання, ймовірно, через курсовий чинник. Здорожчання тютюнових виробів сповільнилося, проте ціни на них зростали доволі високими темпами, в тому числі під впливом боротьби з тіньовою продукцією. Водночас інфляцію надалі стримував мораторій на підвищення тарифів на окремі житлово-комунальні послуги для населення.

Зростання цін на пальне сповільнилося – до 17,6% р/р

Така динаміка відображала ефекти бази порівняння через повернення оподаткування пального до довоєнного рівня в липні 2023 року, достатніх запасів та зниження попиту з боку агропромислового комплексу. Водночас на вартості пального позначалися ефекти перенесення від послаблення обмінного курсу та зростання цін на сировину на світових ринках.

Базова інфляція збільшилася до 5,7% р/р

Зростання цін на оброблені продовольчі товари прискорилося до 6,5% р/р. Збільшилися, зокрема, темпи зростання цін на хліб, окремі борошняні та кондитерські вироби через вищі виробничі витрати. Ціни на більшість кисломолочних продуктів та вершкове масло теж зростали під впливом скорочення виробництва молока-сировини, відключення електроенергії та псування готової продукції в торговельних мережах. Також швидше дорожчали окремі імпортні товари, зокрема шоколад, кава, чай. Ціни на соняшникову олію сповільнили падіння під впливом зростання цін на світових ринках, спекотної погоди в Україні та скорочення обсягів пропозиції сировини урожаю 2023 року, а на олійні продукти – пришвидшили зростання. Натомість темпи здорожчання м'ясних продуктів і надалі знижувалися завдяки вторинним ефектам від подальшого відновлення у тваринництві.

Ціни на непродовольчі товари очікувано пришвидшили зростання (на 1,2% р/р), передусім під впливом курсового чинника. Зокрема, дедалі повільніше дешевшали одяг та взуття, водночас подорожчання інших непродовольчих товарів пришвидшилося.

Послуги також дорожчали швидше – на 10,3% р/р, вірогідно під тиском витрат бізнесу на оплату праці та енергію. Зокрема, стрімкіше зростали ціни на послуги з охорони здоров’я, транспорту та зв'язку. Натомість пригальмувало зростання вартості освітніх, страхових та фінансових послуг, експлуатації власних транспортних засобів, а також послуг з особистого догляду.

Споживча інфляція в липні очікувано продовжила зростати з огляду на поступове вичерпання впливу тимчасових чинників, що забезпечували її низький рівень у першому півріччі 2024 року.

У наступні місяці очікується подальше прискорення інфляції передусім через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, підвищення акцизів та ефекти перенесення девальвації гривні в попередні місяці.

Водночас інфляція залишатиметься помірною у 2024 році. Цьому сприятимуть заходи Національного банку із захисту гривневих доходів і заощаджень населення від інфляції та забезпечення стійкості валютного ринку.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини