Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Кредитній спілці анульовано всі ліцензії

Кредитній спілці анульовано всі ліцензії

Національний банк України застосував до кредитної спілки “ЕКСПРЕС КРЕДИТ ЮНІОН” (ЄДРПОУ 39045012) захід впливу у вигляді відкликання (анулювання) всіх ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг.

Таке рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 19 листопада 2021 року.

Нагадаємо, 17 вересня 2021 року кредитній спілці було тимчасово зупинено дію всіх ліцензій (на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення та на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту) за неподання звіту незалежного аудитора за результатами проведення обов’язкового аудиту фінансової звітності за 2020 рік.

Кредитна спілка повинна була усунути зазначене порушення у строк до 20 жовтня 2021 року. Порушення усунене не було. До того ж кредитна спілка не подала звіт незалежного аудитора за 2019 рік, що не дало змоги регулятору здійснити належний нагляд за діяльністю кредитної спілки. Зокрема, оцінити її фінансовий стан, дотримання вимог щодо платоспроможності та нормативів достатності капіталу, ліквідності, прибутковості, якості активів та ризиковості операцій, а також інших показників і вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами.

Крім того, кредитна спілка не забезпечила проведення позапланової інспекційної перевірки Національного банку, яку регулятор ініціював, починаючи з липня цього року. У день перевірки за місцезнаходженням спілки були відсутні голова правління або особа, яка виконує обов’язки її керівника.

Рішення про застосування заходу впливу до кредитної спілки набирає чинності з 22 листопада 2021 року.

З цієї дати кредитна спілка втрачає право надавати фінансові послуги, на провадження яких були видані ліцензії.

Довідково

Анулювання ліцензій не звільняє кредитну спілку від виконання своїх зобов’язань за договорами, укладеними до дати набрання чинності рішенням про  зупинення ліцензій. Законом України "Про кредитні спілки" визначено, що кредитна спілка в межах вартості власного майна несе відповідальність за наслідки своєї діяльності та виконання зобов’язань перед своїми членами, партнерами, державним та місцевими бюджетами.

Кредитна спілка повинна дотримуватися вимог, визначених книгою п’ятою Цивільного кодексу України та законами з питань регулювання окремих ринків фінансових послуг. Зокрема, кредитна спілка зобов'язана виконувати взяті на себе зобов’язання за договорами про залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини