Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Кредитній спілці тимчасово зупинено ліцензію

Кредитній спілці тимчасово зупинено ліцензію

Національний банк України застосував до КC "КРЕДИТ-ФОС" (ЄДРПОУ 25694430) захід впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензії на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення.

Рішення прийняте за результатами позапланової інспекційної перевірки КC "КРЕДИТ-ФОС", що була здійснена Департаментом інспектування Національного банку в листопаді-грудні 2022 року. Під час цієї інспекційної перевірки були виявлені порушення спілкою вимог законодавства, що регулює діяльність учасників ринків фінансових послуг, а також законодавства про захист прав споживачів.

Кредитна спілка зобов’язана усунути порушення, що стали причиною для тимчасового зупинення ліцензії, у строк до 31 січня 2023 року.

Таке рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 04 січня 2023 року. Рішення набирає чинності з 05 січня 2023 року.

З 05 січня 2023 року та до прийняття Національним банком рішення про поновлення дії ліцензії кредитна спілка втрачає право:

  • укладати договори (продовжувати строк діючих договорів) про надання фінансових послуг із клієнтами, на провадження яких була видана ліцензія, дію якої тимчасово зупинено;
  • укладати договори (вносити зміни до діючих договорів) про надання фінансових послуг, що мають як наслідок збільшення зобов’язань кредитної спілки перед клієнтами за фінансовими послугами, на провадження яких була видана ліцензія.

Водночас тимчасове зупинення ліцензії не звільняє КC "КРЕДИТ-ФОС" від виконання своїх зобов’язань за договорами, укладеними до дати набрання чинності рішенням про тимчасове зупинення ліцензії.

Довідково

Законом України "Про кредитні спілки" визначено, що кредитна спілка в межах вартості власного майна несе відповідальність за наслідки своєї діяльності та виконання зобов’язань перед своїми членами, партнерами, державним та місцевими бюджетами.

Кредитна спілка зобов’язана виконувати укладені нею договори з надання фінансових послуг і під час укладання, виконання та припинення дії таких договорів. Також вона повинна дотримуватися вимог, визначених книгою п’ятою Цивільного кодексу України та законами з питань регулювання окремих ринків фінансових послуг. Зокрема, кредитна спілка зобов’язана виконувати взяті на себе зобов’язання за договорами про залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини