Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Місія МВФ завершила свою роботу в Україні з досягненням угоди на рівні персоналу (Staff-Level Agreement, SLA)

Місія МВФ завершила свою роботу в Україні з досягненням угоди на рівні персоналу (Staff-Level Agreement, SLA)

18 жовтня 2021 року в Україні завершила свою роботу місія Міжнародного валютного фонду, що тривала з 21 вересня.

За підсумками роботи Місії було досягнуто угоди на рівні персоналу (Staff-Level Agreement, SLA), що стане основою для перегляду програми Радою директорів МВФ і відповідного рішення щодо наступного траншу за програмою stand-by

Під час роботи Місії було проведено плідні зустрічі та визначено, зокрема, пріоритетні  напрями подальших реформ у фінансовому секторі. Вони насамперед стосуються посилення корпоративного управління Національного банку, продовження реформування державного банківського сектору, зменшення витрат держави на збанкрутілі банки, зниження рівня непрацюючих кредитів у системі, посилення нагляду та регулювання небанківського фінансового сектору тощо.

Крім того, у фокусі переговорів були питання монетарної політики за режиму інфляційного таргетування, зокрема дії НБУ з повернення інфляції до цілі 5% на горизонті політики та утримання її на цьому рівні, а також питання щодо згортання антикризових заходів із підтримання ліквідності банківської системи.

Під час роботи Місії обговорювався, зокрема, стан виконання положень  Меморандуму про економічну та фінансову політику (далі – Меморандум), передусім тих, що стосуються структурних "маяків", кількісних критеріїв ефективності та індикативних цілей.

"Нагадаю, що за Національним банком України Меморандумом було закріплено два структурні "маяки", які вже виконано. Перший – щодо затвердження планів скорочення NPLs державних банків. Другий – щодо прийняття змін до Закону України "Про банки і банківську діяльність", який наблизив українське банківське законодавство до стандартів ЄС.

Ми вдячні колегам з МВФ за плідні та якісні дискусії та роботу. Досягнення згоди за головними напрямами реалізації реформ – це дуже важливий крок для України. Рухаємося далі за програмою та фокусуємо наші зусилля на реалізації досягнутих домовленостей", – підкреслив Голова Національного банку Кирило Шевченко.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини