Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Монетарна політика спрямовуватиметься на приведення інфляції до цілі 5% у найближчі роки – Основні засади грошово-кредитної політики

Монетарна політика спрямовуватиметься на приведення інфляції до цілі 5% у найближчі роки – Основні засади грошово-кредитної політики

Рада Національного банку України 11 вересня 2024 року ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на середньострокову перспективу (далі – Основні засади). Вони визначають цілі, завдання та принципи монетарної політики, а також особливості застосування монетарних інструментів на час повномасштабної війни та певний період повоєнного відновлення.        

Цей документ ґрунтується на пропозиціях Правління НБУ та узгоджується з цілями та принципами попередньої версії Основних засад та діючої Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування (далі – Стратегія). Він також враховує положення Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ.

НБУ застосовуватиме режим гнучкого інфляційного таргетування для підтримання цінової стабільності

Де-факто НБУ вже перейшов до такого режиму в першому півріччі 2024 року, зокрема заявив про наміри зберегти помірні темпи інфляції у 2024 році та повернути її до цілі 5% у найближчі роки. Цьому передував успішний перехід до керованої гнучкості курсу та посилення ролі облікової ставки завдяки зниженню рівня економічної невизначеності, модернізації операційного дизайну процентної політики та іншим заходам НБУ.

Відтепер Основними засадами офіційно визначено, що монетарна політика НБУ спрямовується на приведення інфляції до цілі 5% на належному горизонті політики, який не перевищуватиме три роки. Такий горизонт політики, тобто період часу, протягом якого НБУ має намір повернути інфляцію до цілі, визначатиметься гнучко. Він враховуватиме необхідність балансування між сприянням адаптації економіки та підтриманням її відновлення, а також збереженням контролю за інфляційними очікуваннями.

Відповідний формат вирізнятиме поточний режим від повноцінного інфляційного таргетування, який діяв до повномасштабного вторгнення, коли горизонт повернення інфляції до цілі становив 9-18 місяців. НБУ має намір використовувати гнучке інфляційне таргетування до нормалізації функціонування економіки та відновлення повноцінного формату інфляційного таргетування з плаваючим обмінним курсом.

НБУ використовуватиме узгоджену комбінацію інструментів процентної і валютно-курсової політики, валютних обмежень та інших інструментів для забезпечення цінової стабільності

Продовжиться робота зі збільшення дієвості каналів монетарної трансмісії для посилення ролі облікової ставки як інструменту монетарної політики. Для цього НБУ сприятиме зниженню економічної невизначеності, збереженню довіри до гривневих інструментів, а також калібруватиме параметри операційного дизайну процентної політики та поступово пом'якшуватиме валютні обмеження відповідно до принципів Стратегії.

НБУ і надалі дотримуватиметься принципів керованої гнучкості обмінного курсу як перехідного режиму на шляху повернення до плаваючого курсоутворення. Важливим завданням НБУ залишатиметься збереження стійкої та контрольованої ситуації на валютному ринку, а також підтримання двосторонніх коливань обмінного курсу. Це сприятиме утриманню інфляційних та курсових очікувань під контролем, збереженню довіри до гривні та захисту міжнародних резервів. Водночас поступове посилення зв'язку обмінного курсу з ринковою кон'юнктурою дасть змогу посилити роль обмінного курсу як поглинача шоків, поліпшить усвідомлення валютних ризиків та сприятиме підвищенню адаптивності української економіки до внутрішніх та зовнішніх змін.

Крім того, НБУ сприятиме збереженню реальних процентних ставок за строковими гривневими інструментами, зокрема депозитами, на достатньо високому рівні для забезпечення захисту гривневих доходів населення від інфляції. Це важливо, щоб зменшити ризики для стійкості валютного ринку та керованості інфляційних очікувань.

НБУ також докладатиме зусиль для підтримки відновлення економіки та економічної політики уряду

Основним внеском НБУ у стійке економічне зростання та активізацію кредитування залишатиметься збереження монетарної стабільності та зниження рівня економічної невизначеності. Це і надалі досягатиметься шляхом збереження стійкої та контрольованої ситуації на валютному ринку та формування середовища з низькою та стабільною інфляцією, а також підтримання стійкості банківської системи.

Крім того, важливе значення матиме затверджена Стратегія з розвитку кредитування. Вона спрямовується на підтримання кредитного попиту та відповідного фокусування кредитної пропозиції за пріоритетними для країни напрямами для забезпечення стійкого відновлення конкурентоспроможної економіки.

НБУ та уряд підтримуватимуть тісну взаємодію для сприяння залученню зовнішнього фінансування та запровадження реформ в Україні. Керуючись євроінтеграційними прагненнями, НБУ докладатиме максимальних зусиль для виконання критеріїв приєднання до ЄС у сфері монетарної політики. Також НБУ і надалі сприятиме виконанню цілей, критеріїв та заходів, передбачених співпрацею з МВФ, іншими міжнародними фінансовими організаціями та інституціями ЄС. 

Довідково

Попередні Основні засади грошово-кредитної політики, що були затверджені 15 квітня 2022 року, дали змогу подолати перші шоки повномасштабного вторгнення рф, забезпечити макрофінансову стійкість, безперебійну роботу банківської системи та критичної фінансової інфраструктури. Вони також стали основною рішень, що посприяли подальшому розвитку банківського та небанківського секторів, зниженню економічної невизначеності та збереженню довіри до гривні.

З огляду на поступову адаптацію макрофінансових умов до воєнного стану доцільним є оновлення Основних засад для посилення розуміння та збереження послідовності монетарної політики НБУ, а також зменшення економічної невизначеності.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини