Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Нагляд за небанківськими фінансовими групами буде посилено

Нагляд за небанківськими фінансовими групами буде посилено

Національний банк пропонує до громадського обговорення проєкт Положення про порядок нагляду на консолідованій основі за небанківськими фінансовими групами (далі - Положення). 

Положення розроблено відповідно до вимог Законів України "Про Національний банк України" і "Про фінансові послуги та фінансові компанії". Вимоги Положення поширюються на контролерів та учасників небанківських фінансових груп, а також на осіб, які мають намір стати контролерами таких груп.

У Положенні, зокрема, визначено:

  • порядок ідентифікації, визнання та припинення визнання Національним банком небанківської фінансової групи;
  • вимоги до відповідальної особи групи та порядок її погодження Національним банком;
  • вимоги до структури власності групи та систем корпоративного управління, внутрішнього контролю і управління ризиками;
  • вимоги щодо дотримання пруденційних вимог, складання та подання звітності і необхідної інформації Національному банку для здійснення нагляду;
  • уточнений склад та оновлені форми консолідованої та субконсолідованої звітності групи тощо.

Згідно з Положенням Національний банк має право вимагати від піднаглядних фінансових установ, учасників груп, відповідальних осіб та контролерів надання інформації для підтвердження або спростування інформації про існування групи, отриманої в межах нагляду, та вживати заходів для ідентифікації груп.

Для виконання своїх повноважень Національний банк, зокрема, звертається за потреби до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, органів державної влади та місцевого самоврядування, інших юридичних і фізичних осіб, іноземних органів нагляду.

За порушення вимог Положення Національний банк має право застосувати до групи та її учасників, а також відповідальних осіб заходи впливу відповідно до чинного законодавства. 

Положення набере чинності з 01 січня 2024 року, водночас для учасників ринку буде передбачено піврічний перехідний період для приведення своєї діяльності у відповідність до нових вимог до 01 липня 2024 року. 

Із набранням чинності Положенням втратить чинність постанова Правління Національного банку України від 02 грудня 2021 року № 128 "Про затвердження Положення про порядок нагляду на консолідованій основі за небанківськими фінансовими групами". 

Водночас процедури ідентифікації, визнання та припинення визнання груп, розпочаті до набрання чинності Положенням, будуть завершуватися з дотриманням вимог нормативно-правових актів Національного банку, які діяли на дату початку таких процедур.

Ознайомитися з матеріалами для обговорення можна за посиланнями:

Зауваження та пропозиції до проєкту приймаються до 11 грудня 2023 року на електронну адресу: [email protected] або на поштову адресу: вул. Інститутська, 9, м. Київ, 01601.

Теги
Документи
Your browser does not support SVGs
Проєкт постанови (pdf)
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Проєкт постанови (docx)
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Аналіз регуляторного впливу проєкту постанови (pdf)
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Аналіз регуляторного впливу проєкту постанови (docx)
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Презентація (pdf)
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини