Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк довів у судовому порядку незаконність порушення провадження у справі про банкрутство АТ "Білоцерківська Теплоелектроцентраль"

Національний банк довів у судовому порядку незаконність порушення провадження у справі про банкрутство АТ "Білоцерківська Теплоелектроцентраль"

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду 2 листопада 2022 року визнав відсутність підстав для касаційного оскарження постанови Північного апеляційного господарського суду, якою було задоволено апеляційну скаргу Національного банку України та скасовано ухвалу суду першої інстанції про порушення справи про банкрутство АТ "Білоцерківська Теплоелектроцентраль".

АТ “Білоцерківська Теплоелектроцентраль" є майновим поручителем за зобов’язаннями банку “Фінанси та Кредит” перед Національним банком на загальну суму 1 439,6 млн грн.

“Рішення Верховного Суду свідчить, що компанія - майновий поручитель банку не може позбуватися або затягувати виконання своїх зобов’язань втечею у процедуру банкрутства. Скасування банкрутства сприятиме погашенню заборгованості банку перед Національним банком за рахунок заставиˮ,  – зазначив начальник управління правової та судової роботи з проблемними активами Юридичного департаменту Національного банку Сергій Бойко.

Нагадаємо, що у 2015 році АТ "Білоцерківська Теплоелектроцентраль" уклало з Національним банком договори застави корпоративних прав на частку в статутному капіталі в забезпечення виконання зобов’язань за наданими АТ "Банк "Фінанси та Кредит" кредитами рефінансування. 

Оскільки зобов’язання за кредитами не були виконані, Національний банк у 2018 році звернувся до Господарського суду Київської області з позовом з метою звернення стягнення на заставу в судовому порядку.

Господарський суд Київської області 22 грудня 2021 року порушив провадження у справі про банкрутство АТ "Білоцерківська Теплоелектроцентраль".

Північний апеляційний господарський суд 16 червня 2022 року задовольнив апеляційну скаргу Національного банку, скасувавши ухвалу суду першої інстанції про порушення справи про банкрутство АТ "Білоцерківська Теплоелектроцентраль". За результатами розгляду скарги Верховним Судом рішення апеляції залишилося в силі.

Довідково

Національний банк України 17 вересня 2015 року ухвалив рішення про віднесення банку "Фінанси та Кредит" до категорії неплатоспроможних.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини