Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк оновив лінійку тарифів на депозитарні послуги, зберігши нульову тарифікацію послуг з обслуговування військових ОВДП до дати їхнього погашення

Національний банк оновив лінійку тарифів на депозитарні послуги, зберігши нульову тарифікацію послуг з обслуговування військових ОВДП до дати їхнього погашення

Національний банк, зважаючи на особливості функціонування фінансового ринку в умовах воєнного стану, оновив лінійку тарифів на депозитарні послуги та послуги щодо обліку й обігу депозитних сертифікатів Національного банку. Оновлена тарифікація передбачає приведення тарифів у відповідність до собівартості послуг. Так, деякі тарифи на депозитарні послуги знижено порівняно з діючою тарифною сіткою. Водночас окремі тарифи переглянуто в бік збільшення з урахуванням зростання їх поточної собівартості та майбутніх потреб Національного банку в розвитку відповідних напрямів діяльності. 

За оцінками Національного банку, справедливе ціноутворення вартості послуг позитивно впливатиме на прийняття інвесторами рішень про придбання облігацій внутрішньої державної позики (далі – ОВДП). 

З метою пролонгації сприятливих умов для збільшення обсягів купівлі військових ОВДП широким колом інвесторів, зокрема населенням, а також розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів шляхом придбання таких цінних паперів збережено нульову тарифікацію послуг (операцій) з обслуговування обліку та обігу військових ОВДП до дати їх погашення.

Також для зручності клієнтів оптимізовано структуру тарифів – їх перелік скорочено.

Оновлення лінійки тарифів на депозитарні послуги затверджене постановою Правління Національного банку України від 23 травня 2023 року № 70 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 серпня 2022 року № 173", що набирає чинності з 24 травня 2023 року. 

Довідково

На початку повномасштабної війни НБУ тимчасово скасував нарахування тарифів на всі депозитарні послуги, починаючи з 24 лютого 2022 року. Цей крок дав змогу зменшити навантаження на роботу фінансової системи та позитивно вплинув на функціонування внутрішнього боргового ринку. 

Наприкінці минулого року та у квітні поточного року НБУ вирішив відтермінувати повернення деяких із цих тарифів, а саме: із депозитарного обслуговування депозитарних установ та тарифів на обслуговування операцій з ОЗДП (що проводяться на користь депонентів НБУ під час виконання ним функції депозитарної установи). Такий крок було здійснено з метою підтримання безперебійного функціонування державних фінансів України під час війни.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини