Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк оновлює підходи до розрахунку та оприлюднення офіційного та довідкового курсу гривні

Національний банк оновлює підходи до розрахунку та оприлюднення офіційного та довідкового курсу гривні

Національний банк України з 4 січня 2022 року розраховуватиме офіційний курс гривні до іноземних валют та довідкове значення курсу гривні до долара США за оновленою методологією та публікуватиме значення офіційного курсу гривні до іноземних валют, а також облікову ціну банківських металів на пів години раніше.

Ухвалені зміни до Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та розрахунку довідкового значення курсу гривні до долара США й облікової ціни банківських металів (далі – Положення) передбачають:

  • коригування підходів до відсікання угод з екстремальними параметрами. 

Зокрема, буде запроваджено підхід, відповідно до якого до розрахунку офіційного/довідкового курсу гривні братимуться лише угоди з найрелеватнішим обсягом для українського міжбанківського ринку, а саме від 0,1 до 5 млн дол. США. Натомість Національний банк відмовиться від відсікання угод, обсяг яких більш ніж на два стандартних відхилення відрізняється від середньоарифметичного обсягу ряду угод. 

Крім того, починаючи з 4 січня 2022 року на першому етапі відсікання з розрахунку вилучатимуться угоди, що відрізняються на 2% від медіани курсу первісного ряду угод, а не від середньоарифметичного значення курсу первісного ряду угод, що передбачає чинна методологія;

  • зміну часу збору даних для обчислення офіційного курсу гривні до іноземних валют, облікової ціни банківських металів, а також зміну часу їх оприлюднення.

Так, час збору даних для обчислення офіційного курсу гривні до іноземних валют та облікової ціни банківських металів (як за угодами грн/дол. США, так і за індикаторами BFIX) буде змінено з 15.30 на 15.00 за київським часом. Зазначені індикатори оприлюднюватимуться відповідно до 15.30 (на сьогодні – до 16.00) за київським часом;

  • визначення механізму розрахунку довідкового значення курсу гривні до долара США за особливих умов. 

Порядок розрахунку довідкового курсу гривні до долара США за особливих умов буде встановлено аналогічно до існуючого механізму розрахунку офіційного курсу гривні до долара США за особливих умов та встановлено час контролю доступної кількості угод, а саме – 11.30 за київським часом. Запровадження такого порядку унеможливить ситуацію, за якої довідкове значення курсу гривні до долара США в окремий день може не розраховуватися через низьку активність ринку або технічні проблеми.

Нагадаємо, що на сьогодні такий механізм визначено лише для розрахунку офіційного курсу гривні до долара США.

За оцінками Національного банку, відповідні зміни сприятимуть: 

  • зменшенню втрат даних під час розрахунку офіційного/довідкового курсу гривні до долара США на етапі відсікання угод з екстремальними параметрами; 
  • підвищенню зручності використання офіційного курсу гривні до іноземних валют як фінансового індикатора (бенчмарка) під час розрахунків за угодами в день його встановлення;
  • забезпеченню безперервності розрахунку індикаторів валютного ринку, що необхідно для виконання принципів IOSCO для фінансових індикаторів. 

Відповідні зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 30 листопада 2021 року № 127 "Про затвердження Змін до Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та розрахунку довідкового значення курсу гривні до долара США й облікової ціни банківських металів". Вона набирає чинності з 4 січня 2022 року.

Нова редакція Положення (з урахуванням змін) доступна за посиланням.

Довідково

Пропозиції, їх обґрунтування та аналітичні розрахунки, що стали підставою для внесення наведених вище змін до Положення, доступні за посиланням.

Відповідні пропозиції щодо змін до Положення уносилися на публічне обговорення, з результатами якого можна ознайомитися за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини