Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк осучаснює підходи до розрахунку Українського індексу міжбанківських ставок овернайт

Національний банк осучаснює підходи до розрахунку Українського індексу міжбанківських ставок овернайт

Національний банк України оновлює Положення про розрахунок та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA) (далі – Положення) з метою осучаснення методології розрахунку цього індикатора.  

З 4 січня 2022 року Національний банк: 

  • здійснюватиме розрахунок UONIA як середньозваженого за обсягами операцій значення з метою нівелювання ризику потенційного надмірного впливу на індикатор невеликих за обсягом операцій окремих банків за ставками, що суттєво відрізняються від середніх на ринку. Нагадаємо, що зараз UONIA розраховується як середньоарифметичне значення;
  • включатиме до первісної вибірки, на базі якої здійснюється розрахунок UONIA:
    • лише угоди з найрелевантнішим обсягом для українського міжбанківського кредитного ринку – від 10 млн грн до 200 млн грн (на сьогодні до первісної вибірки ураховуються всі угоди між банками);
    • 10% угод банків, укладених із НБУ, із розміщення депозитних сертифікатів овернайт, які перебувають в середині відранжованого за обсягом ряду відповідних угод (на сьогодні, за умов середньоарифметичного розрахунку, коли обсяг угод не має значення, до розрахунку береться 10% будь-яких із таких угод від загальної їх кількості);
    • 10% угод банків, укладених із НБУ з надання кредитів рефінансування овернайт, які перебувають у середині відранжованого за обсягом ряду відповідних угод (на сьогодні, за умов середньоарифметичного розрахунку, коли обсяг угод не має значення, до розрахунку береться 10% будь-яких із таких угод від загальної їх кількості);
  • збільшить кількість критеріїв для застосування порядку розрахунку UONIA за особливих умов, додавши до існуючих на сьогодні двох критеріїв (мінімальна кількість угод та мінімальна кількість контрагентів) критерій "Обсяг доступних для розрахунку угод ≤ 10% від середньоденного значення за попередній плинний місяць".

Оновлена методологія розрахунку UONIA передбачає продовження включення до розрахунку індикатора 10% від загальної кількості угод банків із НБУ як із розміщення депозитних сертифікатів овернайт, так і з надання кредитів рефінансування овернайт. Водночас для подальшого приведення методології розрахунку цього індикатора у відповідність до принципів IOSCO Національний банк визначив алгоритм дій, якого буде дотримуватися при розгляді питання щодо переходу до розрахунку UONIA без урахування угод між банками та НБУ. 

Зазначені зміни затверджені рішенням Правління Національного банку від 30 листопада 2021 року № 599-рш "Про затвердження Змін до Положення про розрахунок та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA)", що набирає чинності 04 січня 2022 року.

Нова редакція Положення (з урахуванням змін) доступна за посиланням.

Довідково

Із пропозиціями, їх обґрунтуванням та аналітичними розрахунками, що стали підставою для внесення зазначених вище змін до Положення, можна ознайомитися за посиланням.

Відповідні пропозиції щодо змін до Положення уносилися на публічне обговорення, з результатами якого можна ознайомитися за посиланням.  

Збереження практики включення до розрахунку UONIA 10% від загальної кількості угод банків із НБУ не повною мірою відповідає принципам, викладеним у документі IOSCO: Principles for Financial Benchmarks Final Report July 2013. Рішення про її збереження зумовлене тим, що припинення врахування відповідних угод генеруватиме проблеми з розрахунком індикатора за основною методологією через недостатню кількість угод між банками в умовах низької активності банків на міжбанківському кредитному ринку. 

Водночас з метою подальшого приведення методології розрахунку UONIA у відповідність до принципів IOSCO, Національний банк визначив алгоритм дій, якого дотримуватиметься при розгляді питання щодо переходу до розрахунку UONIA без урахування угод між банками та НБУ. Він, зокрема, передбачає проведення кожні пів року (під час здійснення процедури регулярного перегляду індикатора) розрахунку кількості випадків, коли UONIA (за умови виключення угод із НБУ) не обчислювався б за основною методологією в попередній дванадцятимісячний період через низьку активність учасників ринку. У разі, якщо за результатами аналізу двох поспіль відповідних розрахунків виявиться, що методологія розрахунку UONIA для особливих умов використовувалася б менше двох разів за пів року, розглядатиметься питання щодо переходу на розрахунок UONIA без урахування угод банків із НБУ.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини