Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк підбив підсумки IV Студентського чемпіонату "Монетарна політика: виклик НБУ університетам"

Національний банк підбив підсумки IV Студентського чемпіонату "Монетарна політика: виклик НБУ університетам"

Національний банк підбив підсумки IV Студентського чемпіонату "Монетарна політика: виклик НБУ університетам" (NBU University Challenge). Це щорічні змагання між командами з різних університетів України, яке щорічно проводить Національний банк з метою поглиблення практичного розуміння студентами ролі монетарної політики в розвитку економіки України.

NBU University Challenge у 2022 році зібрав понад 100 учасників із 10 областей України та міста Києва.

До змагання долучилося 24 команди студентів із 20 українських університетів. Під час чемпіонату студенти мали змогу:

  • зазирнути за лаштунки ухвалення рішень монетарного регулятора та дізнатися, як працює монетарний блок Національного банку, Комітет з монетарної політики та Правління НБУ в умовах повномасштабної війни;
  • поліпшити навички макроекономічного аналізу, аналітичного мислення та економіко-математичного моделювання;
  • поглибити навички командної роботи й публічних виступів.

Кожна з команд підготувала презентацію з власним оглядом макроекономічної ситуації та прогнозом, а також пропозиціями рішень щодо процентних ставок, офіційного курсу та валютних обмежень в умовах повномасштабної війни. Найліпші роботи були представлені на фіналі чемпіонату.

Під час фіналу, який відбувся 18 листопада 2022 року, оцінювалися розуміння основних концепцій макроекономіки та монетарної політики, якість макроекономічного аналізу, повнота відповідей на запитання журі, командна робота та навички презентацій. 

За кубок Голови НБУ у фіналі змагалися команди з НаУКМА, КНЕУ ім. В.Гетьмана та КНУ ім. Т.Шевченка

Перемогу у IV Студентському чемпіонаті "Монетарна політика: виклик НБУ університетам" здобула команда Національного університету "Києво-Могилянська академія" під керівництвом наставниці – Олени Прімєрової, кандидата економічних наук. До складу команди увійшли студенти 1 та 2 курсу магістратури факультету економічних наук: Марія Томіліна (капітан), Катерина Лепеха, Анастасія Нестеренко, Олександра Орловська та Аліса Спаріш.

Дипломом ІІ ступеня нагороджено команду студентів 2 і 4 курсу факультету фінансів Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана. Наставник – Олег Макаров, аспірант. Члени команди: Феодосій Болдирєв (капітан), Ярослав Смаковський та Діана Козачук.

Диплом ІІІ ступеня отримала команда Київського національного університету ім. Тараса Шевченка під керівництвом наставниці – Наталії Версаль, доктора економічних наук та доцента. До команди увійшли студенти 3 і 4 курсу бакалаврату економічного факультету: Олександр Хитрий (капітан), Олександр Лялькін, Дарина Сидоренко, Ілона Рибак та Андрій Красних. 

Усі 13 студентів, які входили до складу команд-фіналістів, запрошені на стажування до Національного банку України, а переможці чемпіонату також отримають кубок Голови НБУ.

До складу журі фіналу ІІІ Студентського чемпіонату "Монетарна політика: виклик НБУ університетам" увійшли:

  • Сергій Ніколайчук, заступник Голови; 
  • Володимир Лепушинський, директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу; 
  • Первін Дадашова, директор Департаменту фінансової стабільності; 
  • Ольга Погарська, заступник директора департаменту – начальник управління економічного аналізу Департаменту монетарної політики та економічного аналізу; 
  • Михайло Ребрик, начальник управління монетарної політики Департаменту монетарної політики та економічного аналізу (усі – представники НБУ).

Як і в попередні роки, в ролі почесного члена журі участь в чемпіонаті взяла Елізабет Кертіс, доктор філософії в галузі економіки, старший викладач економічного факультету Дартмутського коледжу (США), наставниця студентської команди-переможця College Fed Challenge – 2020 та команди-призера 2022 року.

Вітаючи переможців і фіналістів конкурсу, Голова НБУ Андрій Пишний наголосив на тому, наскільки важливо, незважаючи навіть на повномасштабну війну, проводити студентські чемпіонати, відкривати Національний банк молоді та продовжувати інтелектуальний пошук свіжих ідей.

"Я дуже ціную взаємодію Національного банку зі студентською спільнотою та з великою цікавістю розгляну ваші дослідження. Можливо, хтось із вас дійсно сформулював ідею, яка має потенціал підвищити ефективність монетарних рішень.

Ми завжди раді долучати до команди НБУ світлу, думаючу та критично мислячу молодь. Тож будемо аналізувати, що кожному з вас можна запропонувати в Національному банку", – підкреслив Андрій Пишний.

Національний банк має намір продовжити традицію проведення NBU University Challenge й у 2023 році.

Відеозапис фіналу IV Студентського чемпіонату "Монетарна політика: виклик НБУ університетам" доступний за цим посиланням.

Стежте за новинами NBU University Challenge на спеціальному лендингу змагання.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини