Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк обговорює з Міжнародним валютним фондом варіанти підтримки економіки та фінансового сектору нашої країни

Національний банк обговорює з Міжнародним валютним фондом варіанти підтримки економіки та фінансового сектору нашої країни

Національний банк обговорює з Міжнародним валютним фондом варіанти підтримки економіки та фінансового сектору нашої країни у період воєнного стану.

Експерти Фонду позитивно оцінили всі заходи, вжиті Національним банком для забезпечення неперервності функціонування фінансової системи під час воєнного стану. Обговорюються подальші кроки, зокрема і в частині фінансової підтримки з боку офіційних кредиторів.

Голова Національного банку України Кирило Шевченко як керуючий від України в МВФ разом з Міністром фінансів України Сергієм Марченком звернулися до Фонду із проханням ініціювати виділення Україні додаткового фінансування за програмою екстреної підтримки Фонду для його держав-членів - Інструментом швидкого фінансування (Rapid Financing Instrument, RFI).

RFI надає можливість швидкого доступу до фінансової допомоги тим країнам, які стикнулися із терміновими потребами платіжного балансу, зокрема, внаслідок воєнних конфліктів.

Дизайн RFI розроблений для випадків, коли започаткування повноцінної програми економічних реформ є неможливим. Водночас держава-член, яка звертається за такою допомогою, повинна співпрацювати з Фондом для вирішення проблем з її платіжним балансом та мати загальний перелік заходів економічної та фінансової політики, які вона планує здійснювати з цією метою.

Обсяги фінансування за RFI обмежені 50% квоти країни на рік та 100% квоти на кумулятивній основі (хоча до кінця 2021 року ці обмеження для протистояння пандемії були підвищені до 100% та 150% відповідно). Квота України в МВФ - 2 млрд СПЗ, або 2.8 млрд дол США. Фінансові умови RFI є подібними до умов SBA, отримані кошти мають бути виплачені через 3.25-5 років.

Крім того, наразі розглядаються додаткові варіанти екстреної фінансової підтримки України. Директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва запевнила, що у Фонді активно працюють над всіма можливими варіантами фінансової підтримки нашої держави.

Група Світового банку також вже відреагувала на ситуацію в Україні. Сторони обговорюють пакет фінансової підтримки за проєктом Друга позика на політику розвитку в сфері економічного відновлення.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини