Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк продовжує створювати умови для впровадження безпаперових технологій у фінансовому секторі

Національний банк продовжує створювати умови для впровадження безпаперових технологій у фінансовому секторі

Національний банк України оновив Положення про організацію внутрішнього аудиту в банках України (далі – Положення № 311) і Положення про встановлення вимог до кредитних посередників банків та їх діяльності у сфері споживчого кредитування (далі – Положення № 50). Змінами, зокрема, передбачено створення передумов упровадження безпаперових технологій у фінансовому секторі.

Так, запроваджуються зміни до Положення № 311, згідно з якими:

  • внутрішнім аудиторам банку надається право використовувати для перевірки не лише паперові, але й електронні документи;
  • уточнюється форма (з опцією надання як в паперовій, так і в електронній формі) та порядок надання банком до Національного банку документів.

Згідно зі змінами до Положення № 50 банк матиме право надавати Національному банку (на його запит, а також уповноваженим працівникам Національного банку під час здійснення інспекційної перевірки) копію внутрішньобанківського положення у сфері споживчого кредитування як в паперовому, так і в електронному вигляді.

Крім того, враховуючи пропозиції банківської спільноти, відповідно до змін до Положення № 50:

  • скасовується вимога до банку щодо розміщення на його вебсторінці фотографії фізичної особи – кредитного посередника, фізичної особи-підприємця – кредитного посередника;
  • замість довідки податкового органу для підтвердження ділової репутації фізичної особи – кредитного посередника, фізичної особи-підприємця – кредитного посередника, керівника (особи, яка виконує його обов’язки) юридичної особи, яка є кредитним посередником, а також працівників кредитного посередника, які здійснюють обслуговування споживачів, використовуватиметься інформація відповідного органу щодо стану розрахунків платника податків із бюджетом (про те, є або немає в платника заборгованості зі сплати податків, зборів).

Відповідні зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 15 липня 2022 року № 151 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України”. Постанова набирає чинності з 20 липня 2022 року.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини