Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк провів міжнародний круглий стіл на тему стратегічного планування за участі 15 центральних банків

Національний банк провів міжнародний круглий стіл на тему стратегічного планування за участі 15 центральних банків

Національний банк України провів 29-30 жовтня 2020 року онлайн-круглий стіл «Стратегічне планування в центральних банках» за участі 15 центральних банків та регуляторів: Бельгії, Вірменії, Іспанії, Італії, Кіпру, Литви, Люксембургу, Молдови, Німеччини, Північної Македонії, Польщі, Словаччини, Тунісу, Угорщини та Швеції.

Учасники зустрічі презентували власні стратегії, внутрішні організаційні процеси, ключові цілі та пріоритетні напрями роботи, а також показники ефективності та вже досягнуті результати.

Презентовані підходи до стратегічного планування мали багато спільних рис. Так стратегії центральних банків розробляються переважно на 3-5 років, а функція стратегічного розвитку тісно пов’язана з проєктним менеджментом та впровадженням інституційних змін.

Окрім традиційних цілей на кшталт забезпечення цінової і фінансової стабільності, більшість центральних банків бачить серед стратегічних пріоритетів діджиталізацію, розвиток освітніх проєктів та захист прав споживачів, а також удосконалення внутрішніх і зовнішніх комунікацій для швидшого досягнення цілей.

Особливу увагу центральні банки зараз також приділяють пандемії COVID-19. За словами учасників заходу, коронавірус змусив суттєво переглянути портфелі запланованих проєктів, у тому числі в частині строків їх виконання.  Окремо варто зазначити і діяльність центробанків, спрямовану на розвиток зеленого кредитування. Більшість учасників круглого столу включають екологічні питання та боротьбу із кліматичними змінами до своїх стратегічних планів.

Упродовж круглого столу також було презентовано стратегічне планування в Національному банку України та його ключові стратегічні документи. Шлях стратегічного розвитку в Національному банку підтверджується міжнародним досвідом – дедалі менше зустрічаються підходи директивного формування стратегій, бо провідні центробанки залучають до їх розробки співробітників всіх рівнів.

«Стратегічне планування як функція з’явилася в Національному банку в 2014 році у розпал економічної кризи. Так поступово ми отримали наші ключові документи – загальну Стратегію Національного банку, Стратегію монетарної політики, Стратегію валютних інтервенцій. Ці рамкові документи є важливими для здійснення послідовної політики Національного банку. Саме послідовна економічна політика  зрештою дала змогу Україні відновити макрофінансову стабільність і перейти до етапу розвитку фінансового ринку», - зазначив заступник Голови Національного банку України Олексій Шабан.

Сьогодні Національний банк переходить вже до другого стратегічного циклу – розробки Стратегії Національного банку на наступний період. Паралельно з розробленням стратегії НБУ продовжується реалізація презентованої у січні Стратегії розвитку фінансового сектору до 2025 року. Також Національним банком нещодавно презентовано Стратегію розвитку фінтеху в Україні до 2025 року

Втілення Стратегії Національного банку сприяє економічному розвитку країни загалом і значному прогресу в розвитку фінансового сектору зокрема. Помірна інфляція, зниження відсоткових ставок за кредитами, розвиток cashless economy, зокрема безконтактних платежів, BankID, стабільна навіть під час кризи банківська система – це практичні результати реалізації стратегічних планів.

Довідково

Круглий стіл про стратегічне планування в центральних банках проводиться вже вдруге. Вперше Національний банк організував цю подію минулого року. Участь у першому круглому столі взяли 10 центральних банків. Наступну подію заплановано на жовтень 2021 року.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини