Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк розпочав оприлюднення результатів опитувань банків про обсяги іпотечного кредитування

Національний банк розпочав оприлюднення результатів опитувань банків про обсяги іпотечного кредитування

Національний банк України розпочав оприлюднення результатів опитувань банків про обсяги виданих іпотечних кредитів населенню. Інформація оприлюднюватиметься окремою публікацією щомісяця. 

Результати опитування – це самооцінка власних іпотечних портфелів банками, а тому вони можуть не збігатися з офіційною статистикою, що розміщена на офіційному вебсайті НБУ в розділі "Статистика". Відмінності насамперед, зумовлені використанням банками для цілей складання цієї таблиці даних, зокрема й з управлінської звітності. Такий підхід точніше відображає тип застави за кредитами, а отже – і сутність класифікації кредитів.   

Щомісячні дані міститимуть інформацію про:

  • загальну заборгованість за іпотечними кредитами та кількість іпотечних договорів;
  • обсяги та кількість нових іпотечних кредитів на первинному та вторинному ринку нерухомості;
  • середні ефективні відсоткові ставки за звітний період;
  • нові видачі іпотечних кредитів у регіональному розрізі.

Про деякі висновки з оприлюднених даних:

У 2020 році обсяги іпотечного кредитування зросли завдяки вищому середньому розміру кредиту

Хоча у квітні-травні 2020 року обсяги нової іпотеки загальмували через введені карантинні заходи, починаючи з липня вони відновилися і на сьогодні залишаються високими. У вересні число нових видач на понад третину вище, ніж у вересні торік.

Результати опитування банків свідчать, що за 9 місяців 2020 року загальний обсяг видач нових іпотечних кредитів збільшився на 16% до 2,3 млрд грн р/р. Водночас з початку 2020 року укладено лише 3640 нових іпотечних договорів, що на 269 менше, ніж за аналогічний період торік. Водночас середній розмір іпотечного кредиту збільшився. Якщо на початку 2019 року він становив близько 490 тис. грн, то у вересні 2020 року збільшився до 700 тис. грн.  Таким є на сьогодні середній розмір кредиту на купівлю житла як на первинному, так і на вторинному ринку.

Банки переважно кредитують купівлю нерухомості на вторинному ринку

Результати опитувань показали, що вторинний ринок суттєво переважає і за кількістю, і за обсягом кредитування. Так, частка укладених іпотечних договорів на купівлю житла на вторинному ринку у 2020 році становить майже 87% за обсягом та за кількістю від всіх нових видач. Для порівняння, у 2019 році частка кредитів на вторинному ринку за сумою договорів становила 83%, за кількістю – 85%. 

Ставки на купівлю житла на вторинному ринку нижчі

У 2020 році середньозважена ефективна відсоткова ставка за новими іпотечними кредитами на вторинному ринку нижча, ніж на первинному ринку. За даними банків, у вересні 2020 року середня ставка іпотечного кредиту на вторинному ринку – 14,9%, на первинному – 18,2%.

Водночас у вересні 2020 року близько 40% іпотеки, як за кількістю, так і за сумою укладені з фіксованою відсотковою ставкою (на початку 2019 року – понад 75% всіх іпотечних договорів).

Зазначимо, що ефективна ставка включає номінальну, а також всі супутні витрати позичальника на користь банку та розраховується на весь строк кредиту.

Найбільше іпотечних кредитів видано у Києві

За 9 місяців 2020 року найбільше кредитів видано у Києві – 953 договори на 835 млн грн (26% від загальної кількості та 37% від загальної суми).

Після Києва найбільше іпотечних договорів укладено у Харківській області – 390 договорів (11% від всіх) на загальну суму майже 176 млн грн (7,7% від всіх), у Київській області – 369 договорів на 317,7 млн грн (10% та 14% відповідно), у Дніпропетровській – 263 договори на 124 млн грн та Львівській областях – 252 договори на 166,7 млн грн.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини