Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Національний банк удосконалює порядок розрахунку Українського індексу міжбанківських ставок

Національний банк запроваджує низку змін до методики розрахунку Українського індексу міжбанківських ставок (UIIR), який розраховується та оприлюднюється Національним банком з грудня 2015 р. з метою надання учасникам ринку об’єктивних індикаторів вартості гривневих ресурсів на міжбанківському ринку України.

Наразі для розрахунку UIIR використовуються дані із систем КредІнфо та ВалКлі, а методика базується на визначенні середньоарифметичного значення після відсікання 20% угод з найвищими ставками, та 20% угод з найнижчими ставками.

Нова методика передбачає використання інформації про угоди, укладені банками на міжбанківському кредитному ринку, яку Національний банк отримує через канали обміну інформації від торгівельно-інформаційних систем, а також двоступеневу систему відсікання угод параметри яких з різних причин відхиляються від параметрів переважної більшості угод відповідного дня, а, отже, такі угоди є не репрезентативними для їх врахування при обрахунку UIIR. Спершу із наявного ряду угод відсікається 5% угод за найбільшими, та 5% угод з найменшими ставками. На другому етапі відсікаються угоди із ставками, які відхиляються від середньоарифметичного значення ставки ряду угод, що лишився, більш ніж на два стандартних відхилення.

Запровадження нової методики розрахунку UIIR наближує її до міжнародних стандартів розрахунку аналогічних показників, і робить UIIR більш привабливим бенчмарком грошового ринку, який може використовуватися учасниками ринку при укладанні угод з плаваючою ставкою або угод із похідними інструментами, які прив’язані до відсоткової ставки.

Відповідні зміни закріплено Рішенням Правління № 466 від 19 липня 2018 року "Про затвердження Змін до Порядку розрахунку та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок (Ukrainian Index of Interbank Rates, UIIR)". Вони набувають чинності 1 серпня 2018 року.

З новим порядком розрахунку UIIR можна ознайомитись тут.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини