Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк України та Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань підписали Меморандум про співпрацю за Програмою BCC

Національний банк України та Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань підписали Меморандум про співпрацю за Програмою BCC

Національний банк України (НБУ) та Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (SECO) підписали Меморандум про запровадження третього етапу Програми двосторонньої допомоги та посилення інституційної спроможності центральних банків (BCC / Bilateral Assistance and Capacity-building for Central Banks) (далі – Програма).

Підписання Меморандуму відбулося 12 грудня 2023 року під час зустрічі Голови НБУ Андрія Пишного та його заступника Сергія Ніколайчука з представниками Посольства Швейцарії в Україні на чолі з паном Послом Феліксом Бауманном.

Документ визначає узгоджені принципи та ключові аспекти співпраці між SECO та НБУ в межах Програми за такими основними напрямами, як аналіз та впровадження монетарної політики, макроекономічні дані і статистика, дослідження, фінансова стабільність та банківський нагляд, фінансова інклюзія, розвиток фінансового сектору та платіжні системи, екологічна стійкість, стійкість та управління ризиками, управління людськими ресурсами та міжнародним співробітництвом.

«Ми щиро вдячні Швейцарській Конфедерації за допомогу Україні та Національному банку зокрема. У контексті загострення геополітичних викликів дуже важливим є зміцнення інституційної спроможності НБУ із забезпечення фінансової та макроекономічної стабільності та реалізації фінансових санкцій для посилення тиску на країну-агресора», – наголосив Голова НБУ Андрій Пишний, звертаючись до пана Фелікса Бауманна, Посла Швейцарії в Україні, під час підписання Меморандуму.

«Спільно з НБУ ми досягли значних результатів у попередній фазі цієї Програми і нам приємно оголосити про її продовження на наступні п’ять років. Це ще раз підкреслює важливість співпраці між Україною та Швейцарією», – відзначив пан Фелікс Бауманн, Посол Швейцарії в Україні.

Довідково

Програма двосторонньої допомоги та посилення інституційної спроможності центральних банків (BCC) спрямована на підтримку розвитку потенціалу в центральних банках задля проведення обґрунтованої монетарної політики та забезпечення фінансової стабільності. Виконавчою агенцією Програми є Женевський інститут міжнародних відносин. Основні форми реалізації Програми: технічна допомога та тренінги, прикладні дослідження, конференції та технічні семінари з обміну досвідом.

Реалізацію третього етапу Програми ВСС заплановано на 2023–2028 роки. У 2017–2023 роках Національний банк  брав участь у другому етапі Програми.

Учасниками Програми, крім Національного банку, є центробанки Албанії, Азербайджану, Боснії та Герцеговини, Колумбії, Перу та Тунісу.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини