Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк відкоригував графік адаптації відділень банків до вимог доступності для маломобільних груп населення

Національний банк відкоригував графік адаптації відділень банків до вимог доступності для маломобільних груп населення

Національний банк переніс строки приведення банківських приміщень у відповідність до вимог Положення про ліцензування банків.  Відтепер банки зобов’язані забезпечити відповідність приміщень, у яких здійснюється обслуговування клієнтів, для належного доступу маломобільних груп населення згідно із таким графіком:

  • до 1 січня 2021 року – мінімум 50% всіх приміщень у Києві та містах з населенням понад 300 тис. чоловік та мінімум 30% всіх приміщень, розташованих в інших населених пунктах;
  • до 1 січня 2022 року – всі приміщення у Києві та містах з населенням понад 300 тис. чоловік та не менше 70 % приміщень у інших населених пунктах України;
  • до 1 січня 2023 року – банки повинні забезпечити відповідність усіх приміщень.            

Графік було змінено з врахуванням потреби банків у додатковому часі для планування витрат та вирішення інших операційних проблем.  Зазначені зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 16 грудня 2019 року № 152 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 22 грудня 2018 року № 149".

Національний банк послідовно і систематично працює у напрямку забезпечення рівного доступу до фінансових послуг для всіх категорій населення. Особливу увагу регулятор приділяє забезпеченню доступу до фінансових послуг для маломобільних груп населення. Упродовж 2019 року Національний банк провів низку зустрічей як з представниками маломобільних груп, так і з представниками фінансових установ для формування єдиного стандарту дотримання прав маломобільних груп населення в процесі надання фінансових послуг.  

За результатами проведення вказаних зустрічей Національний банк нещодавно оприлюднив орієнтовний графік ухвалення вимог до банків.  Згідно з цим графіком Національний банк передбачає ухвалення рекомендацій щодо захисту маломобільних груп населення до 30 червня 2020 року. Ці рекомендації будуть мати комплексний та системний характер і стосуватимуться не тільки фізичної, а й дистанційної доступності до фінансових послуг.  Такі комплексні зміни потребуватимуть додаткових інвестицій банків та певного часу для здійснення аналізу всіх своїх відділень та сайтів.

Нагадаємо, що у вересні 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон, відповідно до якого Національний банк отримав повноваження на захист прав споживачів фінансових послуг. Він почне діяти з січня 2020 року, через три місяці після його підписання Президентом.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини