Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк взяв участь у міжнародній нумізматичній виставці World Money Fair 2024
Національний банк взяв участь у міжнародній нумізматичній виставці World Money Fair 2024 (2)
Національний банк взяв участь у міжнародній нумізматичній виставці World Money Fair 2024 (3)
Національний банк взяв участь у міжнародній нумізматичній виставці World Money Fair 2024 (4)
Національний банк взяв участь у міжнародній нумізматичній виставці World Money Fair 2024 (5)

Національний банк взяв участь у міжнародній нумізматичній виставці World Money Fair 2024

Національний банк України відновив участь у щорічній Міжнародній нумізматичній виставці World Money Fair і представив світовій спільноті українську колекцію з понад 20 пам’ятних монет і медалей 2020 – 2023 років. World Money Fair є традиційним і найбільшим зібранням світових виробників нумізматичної продукції та спеціального обладнання, оптових і роздрібних дилерів та колекціонерів, яке з 1972 року проводиться у Берліні (Німеччина). Міжнародна виставка World Money Fair 2024 відбулася 2 – 4 лютого цього року. На ній були представлені монети з понад 50 країн світу. За три дні захід відвідало понад 13,5 тисяч людей.

Для Національного банку було вкрай важливо цьогоріч представити світу власну програму нумізматичної продукції, зокрема пам’ятні та обігові монети України, випущені з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. 

«Зараз головне завдання нашого нумізматичного напрямку – вшанувати подвиг сил оборони України, усіх, хто бореться з російською навалою, закарбувати історичний момент і нашу сміливість, – наголосив Голова Національного банку Андрій Пишний. – Саме тому ми вирішили відновити участь у цій масштабній монетній виставці, щоб вкотре нагадати світові про війну, яка триває, про героїзм українських захисників, які щодня на полі бою відстоюють демократичні цінності та європейський вибір України». 

«Наша мета – продовжити розвиток World Money Fair і зробити його найпривабливішим нумізматичним майданчиком у світі, – заявив Гетц-Ульф Юнгміхель, керуючий директор команди The World Money Fair. – Цьогоріч ми зробили значний крок до цієї мети. Ми вдячні всім учасникам, які змогли взяти участь у заході, зокрема Національному банку України, який, незважаючи на війну, зміг долучитися до виставки та презентувати відвідувачам сучасну українську нумізматичну продукцію».

Експозиція Національного банку на World Money Fair 2024 гідно продемонструвала як високий технологічний рівень та оригінальність дизайну української нумізматичної продукції, так і самобутність культурних традицій і цінностей нашої держави. Пам’ятні монети, присвячені подіям російсько-української війни, культурній і духовній спадщині України, пам’яткам української архітектури та мистецтва викликали жвавий інтерес у відвідувачів. Зокрема з країн Центральної та Східної Азії, Центральної Європи, Сполучених Штатів Америки, Канади. Значну зацікавленість стенд Національного банку викликав і у українців, які через війну вимушено проживають за кордоном.

«Наша експозиція отримала високу оцінку як від фахових учасників виставки, так і від широкого кола відвідувачів. За три дні стенд Національного банку оглянули тисячі людей. Віримо, що нам вдалося досягти обраної мети – популяризувати нашу країну, її історію та сьогодення, розповісти про драматизм і атмосферу війни, у якій протягом 2022–2023 років створювалися представлені на виставці монети», – розповів начальник управління нумізматичної продукції та касових операцій Департаменту грошового обігу Євген Кондратенко, який разом з командою НБУ брав участь у роботі World Money Fair.

Крім того, за його словами, такі заходи дають змогу глибше вивчати міжнародний досвід і сучасні тренди у сфері виготовлення та дистриб’юції нумізматичної продукції, краще розуміти запит клієнтів, реалізовувати нові можливості для виробництва та міжнародної співпраці. 

Так, під час виставки фахівці Національного банку провели десятки зустрічей з представниками провідних монетних дворів і національних банків різних країн світу, зокрема Польщі (Mennica Polska S.A.), Литви (Lietuvos monetų kalykla), Великої Британії (The Royal Mint), Республіки Казахстан (RSE "Kazakhstan Mint of the National Bank of the Republic of Kazakhstan"), Киргизстану (National Bank of the Kyrgyz Republic), а також із низкою приватних монетних дворів і дилерів. Вдалося обговорити сучасні технологічні підходи до виробництва нумізматичної продукції, а також спланувати майбутню співпрацю.

Національний банк також взяв участь у програмі «Паспорт монетних дворів світу 2024», завдяки якій відвідувачі мали змогу отримати вичерпну інформацію про кожну країну – учасника програми та її грошову систему, зібрати в спеціальний буклет колекцію їх обігових монет із відбитком штампу учасника. У межах цієї програми Національний банк представляв відвідувачам пам’ятні обігові монети номіналом 10 гривень «ППО – надійний щит України», присвячені героїзму воїнів протиповітряної оборони Збройних Сил України, які самовіддано та щоденно боронять небо України. На монеті зображено пускову установку Patriot, завдяки використанню якої українські захисники змогли створити дієвий протиповітряний щит для захисту українських міст від ракетного терору російського агресора. Керуючий директор команди The World Money Fair Гетц-Ульф Юнгміхель, отримавши на згадку таку українську монету, сказав: «Носитиму монету із зображенням Patriot з собою як щасливий талісман». 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини