Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк закликав центробанки ЄС, Канади, Японії, Великобританії, США та Швейцарії розірвати кореспондентські відносини з усіма банками росії та білорусі

Національний банк закликав центробанки ЄС, Канади, Японії, Великобританії, США та Швейцарії розірвати кореспондентські відносини з усіма банками росії та білорусі

Голова Національного банку України Кирило Шевченко звернувся до центробанків Канади, Японії, Великобританії, США, Швейцарії та Європейського центрального банку із закликом переглянути та розірвати кореспондентські відносини з усіма банками росії і білорусі. Звернення, зокрема, містить прохання направити відповідні рекомендації до усіх банків цих країн.

У відповідь на російську військову агресію проти України Швейцарська Конфедерація, Велика Британія, США та ЄС запровадили санкції щодо деяких банків росії. Зокрема відбулося замороження активів, заборона доступу до фінансових ресурсів, що перевищують певний строк їх повернення, та застосовано обмеження кореспондентських відносин. Проте останні дії окупанта в Україні чітко свідчать про те,  що російська армія за сприяння білорусі перейшла до цілеспрямованого знищення мирного населення та об’єктів цивільної інфраструктури. Це є грубим порушенням норм міжнародного права, Статуту ООН, Женевської Конвенції про правила ведення війни 1949 року, Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод 1950 року. Такі дії російських військових злочинців свідчать, що вжитих досі заходів недостатньо. Адже вони й надалі продовжують отримувати фінансування, в тому числі за участі банківських установ своїх країн, проти яких вищезазначені санкції ще не застосовані, йдеться у зверненні Голови Національного банку.

"Ми високо цінуємо міжнародну підтримку, яку вже отримали. Проте вважаємо, що перегляд та розірвання кореспондентських відносин з усіма російськими та білоруськими банками дасть змогу посилити тиск на агресорів та досягти максимального ефекту від уже запроваджених санкцій", – наголосив Кирило Шевченко.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини