Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Національний банк зберіг облікову ставку незмінною

Правління Національного банку України прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 14% річних. Це пов’язано з необхідністю нівелювати інфляційні ризики для досягнення цілей з інфляції у 2017-2018 роках.

У жовтні 2016 року інфляція становила 12.4% у річному вимірі. Це цілком відповідало прогнозу Національного банку. Прискорення споживчої інфляції відбулося переважно внаслідок підвищення адміністративно-регульованих цін і тарифів та ефекту бази порівняння.

Водночас, інфляція не зазнавала тиску з боку фундаментальних факторів. Базова інфляція у жовтні майже не змінилася порівняно з вереснем – 6.5% у річному вимірі. Контрольованій динаміці інфляції сприяло збереження помірного споживчого попиту, висока пропозиція продовольчих товарів унаслідок великого врожаю та проведення виваженої монетарної політики.

У листопаді 2016 року, за оцінками Національного банку, інфляція дещо знизилася, що, як і у жовтні, збігалося з очікуваною траєкторією. Цьому сприяло подальше уповільнення базової інфляції у річному вимірі. Крім того, зростання цін на сирі продукти також було стриманим через збільшення їх пропозиції. Ці чинники нівелювали тиск на інфляцію з боку цін на паливо, які підвищилися внаслідок зовнішньої кон’юнктури, та відображення у статистиці підвищення адміністративних тарифів.

При цьому підвищення волатильності обмінного курсу гривні у листопаді не мало впливу на рівень інфляції. Посилення політичної напруги частково нівелювало сприятливий для валютного ринку вплив фундаментальних чинників – кон’юнктури світових ринків збуту української продукції та інтенсивного експорту нового врожаю зернових. Але в цілому, за підсумками листопада, обсяг пропозиції валюти на міжбанківському ринку перевищував над попитом на неї. У результаті Національний банк переважно купував іноземну валюту для поповнення міжнародних резервів.

На кінець року споживча інфляція з високою ймовірністю буде на рівні цілі Національного банку – близькою до 12%. Також реалістичним залишається досягнення цілей з інфляції у 2017 та 2018 роках (8%+/-2 п.п. та 6%+/-2 п.п. відповідно).

Водночас, з моменту попереднього рішення з монетарної політики, зросли ризики для подальшої інфляційної динаміки, що змушують Національний банк більш стримано здійснювати пом’якшення монетарної політики для досягнення проголошених інфляційних цілей.

Насамперед, Національний банк урахував необхідність нівелювати ефекти від різкого підвищення мінімальної заробітної плати в 2017 році. За оцінками Національного банку, це матиме помірний вплив на майбутню споживчу інфляцію. З огляду на те, що підвищення доходів частини українців буде стимулювати їх споживання, це може додати до показника інфляції наступного року близько 1 п.п.

Відповідно, щоб стримати інфляційні наслідки такого кроку, Національний банк прийняв рішення проводити більш стриману монетарну політику.

Також Національний банк взяв до уваги інші ризики.

По-перше, зросла невизначеність внаслідок посилення політичної напруги.

По-друге, зросла ймовірність затримки надходження офіційного фінансування через повільне впровадження заходів, передбачених спільною програмою України з МВФ.

У разі зниження ризиків для цінової стабільності Національний банк у наступному році продовжить пом’якшення монетарної політики, оскільки це сприятиме зниженню вартості кредитних ресурсів та надасть підтримку економічному зростанню.

Збереження облікової ставки на рівні 14% затверджено Рішенням Правління Національного банку України від 08 грудня 2016 року №475-рш "Про розмір облікової ставки".

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 26 січня 2017 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка на наступний рік.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини