Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
НБУ здійснив викуп військових ОВДП на 70 млрд грн та наголошує на необхідності активізації ринкових боргових залучень

НБУ здійснив викуп військових ОВДП на 70 млрд грн та наголошує на необхідності активізації ринкових боргових залучень

Національний банк України 9 червня 2022 року викупив військових ОВДП на 70 млрд грн. Дохідність за військовими облігаціями, викупленими в червні, є плаваючою та прив'язана до облікової ставки. Тобто цінові умови випуску цих цінних паперів наближені до ринкових.

Зростання обсягу фінансування бюджету Національним банком у червні пов'язано зі збереженням значних потреб бюджету та зменшенням надходжень до нього на тлі знижених податків, незначних обсягів ринкових боргових залучень та уповільнення надходження офіційного фінансування. Міжнародна підтримка України триває, проте організаційні процедури для виділення нового фінансування потребують часу.

Підвищення дохідності за іншими гривневими облігаціями Міністерства фінансів відповідно до останніх змін облікової ставки дасть змогу збільшити обсяги ринкових запозичень і відповідно мінімізує ризики для фіскального сектору. 

Банки мають значний потенціал до збільшення свого портфеля ОВДП, ураховуючи наявну в них ліквідність. Так, станом на 9 червня 2022 року ліквідність банківської системи: 

  • в національній валюті становить 192 млрд грн, з яких 149 млрд грн – вкладення в депозитні сертифікати, а 43 млрд грн – кошти банків на коррахунках;
  • в іноземній валюті – 7,5 млрд дол. США, зокрема залишки коштів банків на ностро-рахунках – 6,3 млрд дол. США.

Збільшення ринкових запозичень Міністерством фінансів дасть змогу зменшити обсяги купівлі військових ОВДП Національним банком, які здійснюються за рахунок емісії гривні. Це знизить тиск на обмінний курс гривні та інфляцію та сприятиме збереженню макрофінансової стабільності й довіри до уряду та Національного банку.

Натомість за відсутності кроків зі збільшення ринкових залучень ризики для макрофінансової стабільності зберігатимуться, що змушуватиме Національний банк утримувати облікову ставку на високому рівні довше для їх нівелювання.

Як і було задекларовано, НБУ прагнутиме до якнайшвидшої повної відмови від фінансування дефіциту державного бюджету та за умови мінімізації ризиків розбалансування ситуації у фіскальному секторі реалізує це прагнення. 

Доцільність операцій із фінансування критичних видатків уряду через купівлю ОВДП і надалі визначатиметься окремими рішеннями НБУ.

Довідково

8 березня 2022 року Правління Національного банку України визначило, що центробанк за необхідності викуповуватиме військові облігації уряду, ухваливши постанову № 43 "Про здійснення купівлі облігацій внутрішньої державної позики "Військові облігації" у період дії воєнного стану".

Для надання можливості проведення таких операцій між урядом та Національним банком Верховна Рада України внесла відповідні зміни до законодавства. Так, тимчасово (на період дії воєнного стану) припинено дію статті 54 Закону України “Про Національний банк України", яка забороняє надання НБУ кредитів державі.

Купівля Національним банком військових ОВДП здійснюється через укладання договору між НБУ та Міністерством фінансів і не включається до результатів аукціонів із продажу цих цінних паперів, які проводяться щотижнево.

Станом на 10 червня 2022 року портфель військових облігацій у власності Національного банку становитиме 190 млрд грн. Зокрема, в березні Національний банк придбав військових облігацій на суму 20 млрд грн, у квітні та травні – по 50 млрд грн, а з початку червня – 70 млрд грн. 

Дохідність за військовими ОВДП, викупленими в березні, квітні та травні дорівнювала 11%. Зміни щодо умов визначення дохідності за військовими ОВДП, викупленими Національним банком у червні, унесені постановою Кабінету міністрів від 7 червня 2022 року № 659 "Про внесення зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 25 лютого 2022 р. № 156".

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини