Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Небанківський фінсектор поступово перейде до вищих стандартів корпоративного управління та управління ризиками – стартує громадське обговорення концепцій

Небанківський фінсектор поступово перейде до вищих стандартів корпоративного управління та управління ризиками – стартує громадське обговорення концепцій

Національний банк України розробив концепції з побудови систем корпоративного управління, управління ризиками, внутрішнього контролю в небанківських фінансових установах та небанківських фінансових групах і пропонує ринку обговорити їх.  

Основна мета концепцій – представити бачення Національного банку щодо посилення стійкості небанківського фінансового сектору шляхом поступового його переходу до вищих стандартів корпоративного управління, управління ризиками та внутрішнього контролю.

Їх доопрацювання, а також подальшу трансформацію у відповідні акти Національного банку регулятор традиційно планує здійснити в тісній співпраці з ринком.

Для Національного банку важливо отримувати додаткову інформацію від учасників ринку небанківських фінпослуг і розуміти критичні питання побудови зазначених систем. 

Завдяки концепціям ринок сформує як об'єктивні очікування щодо майбутнього регулювання, так і отримає більше часу для імплементації вимог регулятора у внутрішніх документах.

Так, перший етап реалізації концепцій – розроблення упродовж 2021 року  відповідних актів Національного банку України – планується як проміжний етап перед набранням чинності ключовими галузевими законопроєктами «Про страхування», «Про кредитні спілки», «Про фінансові послуги та фінансові компанії». Відповідно до редакцій цих законопроєктів, оприлюднених на сайті Верховної Ради України, вони вступлять у силу через два роки після ухвалення парламентом України.

Упродовж наступного етапу вимоги актів Національного банку буде приведено у відповідність до нового законодавства. Отже, небанківські фінансові установи залучатимуться до кожного з етапів розроблення актів регулятора  і зможуть поступово адаптуватися до нових вимог.

Концепціями пропонується створення ефективної системи управління

Концепції з побудови систем корпоративного управління, управління ризиками, внутрішнього контролю містять положення, які наблизять регуляторну базу до європейського законодавства та кращих світових практик. Зокрема щодо:

  • корпоративного управління  посилюватиметься роль наглядових рад та їх комітетів, закладатиметься основа для визначення колективної придатності, удосконалюватиметься регулювання конфліктів інтересів тощо;
  • управління ризиками  посилюватимуться вимоги до органів управління, запроваджуватиметься система трьох ліній захисту, передбачатиметься диференціація за видами ризиків та підходами до них тощо;
  • системи внутрішнього контролю  встановлюватимуться ключові засади її побудови, роль у такому процесі органів управління, засади використання моделі трьох ліній захисту та COSO-принципів тощо.

Зауваження та пропозиції до концепцій можна подати до 10 жовтня 2021 року на електронну адресу [email protected] або надіслати на поштову адресу Національного банку: вул. Інститутська, 9, м. Київ-8, 01601.

Теги
Документи
Your browser does not support SVGs
Концепція побудови систем корпоративного управління, управління ризиками, внутрішнього контролю в небанківських фінансових установах та небанківських фінансових групах
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини