Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Новий випуск журналу Visnyk of the National Bank of Ukraine: роль медіа у формуванні інфляційних очікувань та моніторинг системних ризиків для фінансової стабільності

Новий випуск журналу Visnyk of the National Bank of Ukraine: роль медіа у формуванні інфляційних очікувань та моніторинг системних ризиків для фінансової стабільності

Національний банк України опублікував черговий випуск рецензованого наукового журналу Visnyk of the National Bank of Ukraine (раніше – "Вісник Національного банку України"). У цьому випуску розкриваються такі теми:

Роль засобів масової інформації в процесі формування інфляційних очікувань

У своєму дослідженні Тетяна Юхименко детально вивчає роль новин у формуванні інфляційних очікувань, використовуючи методи машинного навчання. Авторка доводить, що інфляційні очікування респондентів, які репрезентують різні групи економічних агентів (населення, бізнес, банки та аналітики), формуються в залежності від теми новини. 

Інфляційні очікування домогосподарств та фінансових аналітиків виявились чутливими до новин про комунальні послуги, водночас очікування бізнесу реагують на новини про продукти харчування. На інфляційні очікування фінансових аналітиків та домогосподарств також впливають новини про рівень та частоту зміни обмінного курсу. Тетяна Юхименко робить висновок, що формування інфляційних очікувань різних груп респондентів може залежати від медійного середовища, а саме від кількості опублікованих статей. 

Результати цього дослідження дають змогу краще зрозуміти процес формування інфляційних очікувань різних груп економічних агентів та можуть посприяти збільшенню ефективності комунікацій центрального банку. 

Теплова карта для моніторингу системних ризиків фінансової стабільності в Україні

Авторами другої статті цього випуску є Адам Гершл (Карлів університет, Чехія), Владислав Філатов (Національний університет "Києво-Могилянська академія") та представники Національного банку України: Первін Дадашова, Юлія Баженова, Анатолій Глазунов та Роман Солтисяк. Вони презентують оновлений підхід до побудови карти ризиків фінансового сектору України – аналітичного інструменту для ідентифікації та моніторингу системних ризиків, які можуть загрожувати фінансовій стабільності.

Оновлена методологія побудови карти ризиків фінансового сектору базується виключно на кількісних індикаторах ризиків та відображає оцінку рівня ризиків на горизонті найближчого року. Інструмент дає змогу оцінити стабільність фінансової системи за такими ключовими ризиками, як макроекономічний ризик, кредитні ризики домогосподарств та нефінансових корпорацій, ризик достатності капіталу, ризик прибутковості, ризик ліквідності та валютний ризик. Важливо, що оновлена карта ризиків ефективно виявляє вразливі місця фінансової системи та сигналізує про накопичення та реалізацію системних ризиків. 

Карта ризиків фінансового сектору також відіграє важливу роль у комунікаціях центрального банку і використовується з метою підвищення рівня обізнаності економічних агентів щодо рівня та природи ризиків. 

Довідково

Журнал індексується базами IDEAS/RePEc, DOAJ та ін. З вересня 2015 року "Visnyk of the National Bank of Ukraine" публікується у відкритому доступі. Із 2019 року журнал має власний сайт. Мова оригіналу – англійська. Переклад статей українською буде додано згодом.

Твердження, висновки та ідеї авторів, викладені у статтях журналу, не обов'язково відображають погляди членів редколегії або офіційну позицію Національного банку України.

Редакційна колегія журналу запрошує експертів фінансового ринку, представників банківської і академічної спільноти долучитися до наукових пошуків у межах тематики журналу та надсилати дослідницькі матеріали для розгляду й публікації на адресу: [email protected]. Публікація для авторів – безплатна, переклад та редагування здійснює Національний банк України.

Детальну інформацію про вимоги до статей можна отримати за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини