Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Новий випуск "Visnyk of the National Bank of Ukraine": монетарна трансмісія, прогнозування банківських дефолтів та світовий фінансовий цикл

Новий випуск "Visnyk of the National Bank of Ukraine": монетарна трансмісія, прогнозування банківських дефолтів та світовий фінансовий цикл

Національний банк опублікував черговий випуск рецензованого наукового журналу "Visnyk of the National Bank of Ukraine". У цьому випуску ви знайдете статті на такі теми:

Як процентна ставка впливає на валютний курс?

Автори статті Адам Гащишин (Київська школа економіки), Катерина Марущак (Київська школа економіки), Олександр Сухомлин (Національний банк України, Reface) та Андрій Тарасенко (Університет Мангейм), використовуючи методи мета-аналізу, приходять до висновку, що збільшення/зменшення ключової ставки центрального банку приводить до посилення/послаблення національної грошової одиниці, але тільки в короткостроковому періоді. Важливо, що величина цього зв’язку залежить від рівня монетарної свободи і ВВП на душу населення в країні.

Відсутня частина "циклу" та інші думки про світовий фінансовий цикл

Ольга Бондаренко (Національний банк України) вивчає глобальний фінансовий цикл, породжений спільною складовою у транскордонних потоках капіталу. Авторка констатує, що глобальний спільний фактор має обмежене значення для потоків капіталу, і тому внутрішня політика відіграє ключову роль у підтримці макроекономічної стабільності.

Прогнозування банківських дефолтів в Україні: макро- і мікроперспектива

У завершальній статті випуску Анатолій Глазунов (Національний банк України) та Олеся Верченко (Київська школа економіки) запропонували модель, завдяки якій їм вдалося передбачити рецесію 2014–2015 років за чотири квартали до її настання. У своєму дослідженні автори також оцінюють порогове значення ймовірності дефолту, яке свідчить про вразливість як окремого банку, так і фінансової системи загалом.

Довідково

Журнал індексується базами IDEAS/RePEc, Index Copernicus International та DOAJ. З вересня 2015 року "Visnyk of the National Bank of Ukraine" публікується у відкритому доступі. Із 2019 року журнал має власний сайт https://journal.bank.gov.ua/. Мова оригіналу – англійська. Редакція журналу також забезпечує переклад українською мовою. Твердження та ідеї авторів, викладені в статтях журналу, не обов'язково відображають погляди членів редколегії або офіційну позицію Національного банку України.

Редакційна колегія видання запрошує науковців, експертів, фінансистів та представників банківської академічної спільноти долучитися до наукових пошуків у межах тематики журналу та надсилати дослідницькі матеріали для розгляду й публікації на адресу: [email protected]. Публікація для авторів – безплатна, переклад та редагування здійснює Національний банк.

Детальну інформацію про вимоги до статей можна отримати за посиланням https://journal.bank.gov.ua/en/for-authors.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини