Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Новостворений Департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ НБУ очолила Ольга Гурбич

Новостворений Департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ НБУ очолила Ольга Гурбич

За результатами відкритого відбору на вакантну посаду директора Департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ Національного банку України призначено Ольгу Гурбич.

До обов’язків новопризначеного директора департаменту належать:

  • забезпечення розроблення пропозицій до законодавчих актів України з питань регулювання діяльності небанківських фінансових установ (НФУ);
  • забезпечення розроблення проєктів нормативно-правових та розпорядчих актів Національного банку в частині регулювання діяльності небанківських фінансових установ відповідно до законодавства України, міжнародних норм діяльності та положень Європейського законодавства;
  • аналіз стану та тенденцій розвитку ринків фінансових послуг;
  • забезпечення моделювання процесів із питань регулювання та нагляду за небанківськими фінансовими установами, розроблення пропозицій до наявних процесів.

Нагадаємо, що новий підрозділ створено в результаті трансформації організаційної структури Національного банку України задля забезпечення ефективного виконання функцій щодо регулювання ринків небанківських фінансових послуг, які НБУ отримає з 1 липня 2020 року від Нацкомфінпослуг в межах проєкту "спліт". Департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ унесено до блоку "Монетарна стабільність", куратором якого є заступник Голови Національного банку Дмитро Сологуб.

Коментуючи призначення, Дмитро Сологуб наголосив, що фінансова стабільність залежить не лише від банківського сектору, але й від якості роботи ринку небанківських фінансових послуг. А якість роботи небанківських фінансових установ безпосередньо залежить від якості нормативно-правової бази, що регулюватиме їх діяльність. Тому саме створення ефективного, зрозумілого та прозорого законодавства й регулювання є одним з основних пріоритетів Національного банку в межах реалізації проєкту "спліт".

"Закон про "спліт" запрацює вже з липня 2020 року. Відтоді Національний банк розпочне регулювати близько 1900 небанківських фінустанов. Водночас законодавство небанківського сектору дуже давно не мінялося та має низку застарілих норм як в частині страхування, так і щодо кредитних спілок та фінансового лізингу. Для ломбардів взагалі немає окремого закону, хоча це окремий вид бізнесу. Вже тривалий час ми працюємо над розробленням та обговоренням з учасниками ринку наших пропозицій щодо необхідності прийняття нових законів, а також видання “білих книг” майбутнього регулювання НФУ, - зауважив заступник Голови. - Тож, першочерговим завданням новопризначеного директора Департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ буде втілення нашого бачення щодо ефективного та прозорого регуляторного поля у вигляді наших законодавчих пропозицій та нормативно-правових актів НБУ".

Довідково

Ольга Гурбич народилась 10 грудня 1981 року. У 2005 році отримала ступінь магістра міжнародного права в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Вільно володіє англійською та німецькою мовами.

15 років працює у сфері фінансових послуг, із них - 12 років на керівних посадах.

Останнім місцем роботи Ольги є Світовий Банк. 3 2015 до 2019 року Ольга була Членом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Із 2005 до 2015 року працювала в Allianz Group, одній із найбільших фінансових груп у світі, СК "ПРОСТО-Страхування", компанії "АРТ.Консалтинг", експортному страховому агентстві "ЕКСАР" та юридичному бюро "Бондар і Бондар", де займалася питаннями правового супроводу, розробленням страхових продуктів, управлінням інвестиційними проєктами тощо.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини