Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Одній кредитній спілці тимчасово зупинено ліцензії, ще вісім кредитних спілок отримали більше часу для усунення порушень

Одній кредитній спілці тимчасово зупинено ліцензії, ще вісім кредитних спілок отримали більше часу для усунення порушень

Національний банк України застосував захід впливу до однієї кредитної спілки, водночас восьми спілкам продовжив строк для усунення порушень.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 17 грудня 2021 року.

Захід впливу у вигляді тимчасового зупинення всіх ліцензій застосовано до КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ “ФОНД ДОПОМОГИ АГРАРІЯМ” (ЄДРПОУ 34457628).

Спілка не дотримується нормативів достатності капіталу (К2), запасу ліквідності (К5) та вимоги щодо обмеження частки непродуктивних активів. Нагадуємо, що дотримання нормативу достатності капіталу (К2) є важливим для кредитних спілок, особливо в умовах пандемії COVID-19. Адже він забезпечує запас капіталу, достатній для поглинання можливих збитків та захисту депозитних і пайових внесків членів кредитної спілки.

Кредитна спілка повинна усунути порушення та їх причини до 28 лютого 2022 року.

Рішення про захід впливу набирає чинності з 20 грудня 2021 року. З цієї дати і до прийняття Національним банком рішення про поновлення дії ліцензій спілка втрачає право:

  • укладати договори (продовжувати строк діючих договорів) про надання фінансових послуг із клієнтами щодо виду фінансових послуг, на провадження яких була видана ліцензія та дію якої тимчасово зупинено;
  • укладати договори (уносити зміни до діючих договорів) про надання фінансових послуг, що мають як наслідок збільшення зобов’язань учасника ринку небанківських фінансових послуг перед клієнтами щодо виду фінансових послуг, на провадження яких була видана ліцензія.

Водночас нагадуємо, що тимчасове зупинення ліцензій не звільняє фінустанову від виконання своїх зобов’язань за раніше укладеними договорами. Також звертаємо увагу, що Законом України "Про кредитні спілки" визначено, що кредитна спілка в межах вартості власного майна несе відповідальність за наслідки своєї діяльності та виконання зобов’язань перед своїми членами, партнерами, державним та місцевими бюджетами.

Крім того, Національній банк продовжив строк виконання рішень про усунення порушень восьми кредитним спілкам. Йдеться про:

  • КС “КАРАТ” (ЄДРПОУ 26356148);
  • КС “ДОВІРА" (ЄДРПОУ 26256518);
  • КС “ГАРАНТІЯ-КРЕДИТ" (ЄДРПОУ 33800206);
  • БЕРЕЖАНСЬКА КС “ВЗАЄМОДОПОМОГА” (ЄДРПОУ 25346121);
  • КС “ЛАКІ” (ЄДРПОУ 26515581);
  • КС “НАДІЯ” (ЄДРПОУ 26355396);
  • КС “АЛЬЯНС” (ЄДРПОУ 26217027);
  • КС “ІМПУЛЬС ПЛЮС” (ЄДРПОУ 26082975).

До цих восьми кредитних спілок Національний банк 10 та 29 вересня 2021 року застосував заходи впливу через порушення вимоги щодо обмеження частки непродуктивних активів.

Регулятор зобов’язав фінустанови усунути порушення та їх причини до 1 січня 2022 року. Вищезазначені спілки подали до НБУ клопотання про продовження строку виконання рішень. У результаті регулятор вирішив продовжити строк виконання цих рішень до 25 квітня 2022 року.

Довідково

Перевірити чинні ліцензії можна на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку України: небанківської фінансової установи – за посиланням, юридичної особи-лізингодавця – за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини