Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Оновлено порядок проведення перевірок об’єктів оверсайту

Оновлено порядок проведення перевірок об’єктів оверсайту

Національний банк України оновив порядок проведення перевірок щодо дотримання об’єктами оверсайту вимог законодавства з питань діяльності платіжних систем в Україні.

Це зумовлено необхідністю уточнення вимог до проведення перевірок об’єктів оверсайту, підвищення прозорості планування таких перевірок та приведення їх у відповідність до єдиних підходів здійснення перевірок Національним банком.

Зокрема, регулятор вирішив: 

  • складати план проведення перевірок об’єктів оверсайту до кінця року, що передує плановому, та публікувати його на власному офіційному вебсайті (раніше такий план складався до 01 лютого планового року);
  • уточнити строки повідомлення керівника об’єкта оверсайту про продовження строків перевірки;
  • встановити додаткові права уповноважених працівників регулятора на отримання інформації з метою проведення перевірки;
  • запровадити додаткові обов’язки керівника об’єкта перевірки щодо своєчасного та якісного надання інформації з метою проведення перевірки.

Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку України від 28 грудня 2021 року № 155 "Про затвердження Змін до Положення про порядок проведення перевірок щодо дотримання об’єктами нагляду (оверсайта) вимог законодавства України з питань діяльності платіжних систем в Україні", що набирає чинності з 5 січня 2022 року.

Довідково

Національний банк здійснює оверсайт інфраструктури фінансового ринку, щоб забезпечити її безперервне, надійне та ефективне функціонування. 

Зокрема, оверсайт платіжних систем включає моніторинг платіжних систем, їх оцінювання на відповідність вимогам законодавства України та міжнародним стандартам оверсайту, надання в разі потреби вказівок та рекомендацій щодо вдосконалення діяльності відповідних систем та застосування до них заходів впливу (у разі порушення законодавства).

Об’єктами оверсайту платіжних систем є платіжні організації платіжних систем та їх учасники, а також оператори послуг платіжної інфраструктури.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини