Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Оприлюднені запитання-відповіді про застосування фінансового моніторингу небанківськими фінансовими установами

Оприлюднені запитання-відповіді про застосування фінансового моніторингу небанківськими фінансовими установами

Минулого тижня Національний банк провів зустріч з учасниками небанківського фінансового ринку щодо здійснення ними фінансового моніторингу. Зокрема, йшлося про вимоги нових нормативно-правових актів Національного банку: Положення про здійснення установами фінмоніторингу та Положення про застосування НБУ заходів впливу до установ за порушення законодавства з питань фінмоніторингу.

Фахівці НБУ наголосили, що окремі вимоги Положення про здійснення установами фінмоніторингу для небанківських фінансових установ спрощено порівняно з аналогічними вимогами для банків. Водночас вимоги цього Положення опрацьовано з учасниками фінансового ринку для врахування їх конструктивних зауважень та пропозицій.

З метою надання повноцінних роз’яснень та інформаційної підтримки з організації фінмоніторингу учасникам ринку регулятор розробив перелік систематизованих відповідей на найпоширеніші запитання щодо здійснення небанківськими фінустановами фінмоніторингу. Більшість питань із вищезазначеного переліку – це питання, які НБУ отримав від ринку напередодні зустрічі, під час та після зустрічі, а саме щодо:

  • правил та підходів до організації фінансового моніторингу в середині установи;
  • переліку операцій, про які потрібно звітувати відповідно до вимог законодавства з питань фінмоніторингу;
  • вимог до кількості, формату та структури внутрішніх документів;
  • термінів установлення ризик-профілю установи;
  • та інших питань.

Нагадаємо, що вимоги відповідних нормативно-правових актів набули чинності 30 липня 2020 року, проте установи мають достатньо часу для налаштування та автоматизації власних процесів і процедур для здійснення фінмоніторингу – до кінця 2020 року.

Національний банк і надалі готовий спілкуватися з учасниками ринку та надавати роз'яснення, аби перехід до виконання нових вимог відбувся якомога комфортніше для фінансових установ.

Ознайомитися із запитаннями можна на вебсайті НБУ в розділі «Нагляд – Фінансовий моніторинг» у «Питання та відповіді».

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини