Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Підсумки п'ятого Студентського чемпіонату "Монетарна політика: виклик НБУ університетам"
Підсумки п'ятого Студентського чемпіонату "Монетарна політика: виклик НБУ університетам" (2)

Підсумки п'ятого Студентського чемпіонату "Монетарна політика: виклик НБУ університетам"

Національний банк підбив підсумки п'ятого Студентського чемпіонату "Монетарна політика: виклик НБУ університетам" (NBU University Challenge). Це змагання між командами з різних університетів України, яке Національний банк проводить щорічно з 2019 року, щоб поглибити практичне розуміння студентами монетарної політики.

NBU University Challenge у 2023 році зібрав понад 120 учасників із 11 областей України та міста Києва.

До змагання долучилися 24 команди студентів із 22 українських університетів. Під час чемпіонату студенти мали змогу: 

  • зазирнути за лаштунки ухвалення рішень монетарного регулятора та дізнатися, як працює монетарний блок Національного банку, Комітет з монетарної політики та Правління НБУ в умовах повномасштабної війни;
  • поліпшити навички макроекономічного аналізу, аналітичного мислення та економіко-математичного моделювання;
  • поглибити навички командної роботи й публічних виступів.

Кожна з команд підготувала презентацію з власним оглядом макроекономічної ситуації та прогнозом, а також пропозиціями рішень щодо процентних ставок, офіційного курсу та валютних обмежень. 

Найкращі роботи були представлені під час фіналу чемпіонату, який відбувся 24 листопада 2023 року. Журі оцінювало розуміння основних концепцій макроекономіки та монетарної політики, якість макроекономічного аналізу, повноту відповідей на запитання, командну роботу та навички презентацій.  

За кубок Голови НБУ у фіналі змагалися команди з НаУКМА, KSE та ПНУ ім. В.Стефаника. 

Перемогу в чемпіонаті "Монетарна політика: виклик НБУ університетам" здобула команда Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. До складу команди увійшли студенти 4 курсу економічного факультету: Богдан Чепига (капітан), Олександра Дедерчук, Юлія Федоришин та Діана Вишиванюк. Наставник команди – Андрій Пілько, доцент, кандидат економічних наук.

Дипломом ІІ ступеня нагороджено команду студентів 1 і 2 курсу магістратури економічних програм Київської школи економіки. Члени команди: Денис Бобир (капітан), Максим Гоменюк, Кира Нечипоренко, Петро Ночовкін та Регіна Нечипоренко. Наставниця – Олеся Верченко, PhD. 

Диплом ІІІ ступеня отримала команда Національного університету "Києво-Могилянська академія". Команду сформували студенти 4 курсу бакалаврату та 2 курсу магістратури факультету економічних наук: Михайло Воронін (капітан), Анастасія Ташлик, Юрій Коваленко, Олександра Овдієнко та Роман Смиченко. Наставниця – Наталія Слав'юк, доцент, кандидат економічних наук.

Усі 14 студентів, які входили до складу команд-фіналістів, запрошені на стажування до Національного банку України. Переможці чемпіонату також отримають кубок Голови НБУ та матимуть змогу неформально поспілкуватися з фахівцями Національного банку під час мотиваційної зустрічі. 

До складу журі фіналу ІІІ Студентського чемпіонату "Монетарна політика: виклик НБУ університетам" увійшли:

  • Сергій Ніколайчук, заступник Голови; 
  • Володимир Лепушинський, директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу; 
  • Первін Дадашова, директор Департаменту фінансової стабільності; 
  • Ольга Погарська, заступник директора департаменту – начальник управління економічного аналізу Департаменту монетарної політики та економічного аналізу; 
  • Михайло Ребрик, начальник управління монетарної політики Департаменту монетарної політики та економічного аналізу;
  • Олександр Фарина, начальник відділу досліджень Департаменту монетарної політики та економічного аналізу;
  • Міхня Константінеску, менеджер відділу досліджень Департаменту монетарної політики та економічного аналізу (усі – представники НБУ).

Традиційно в ролі почесного незалежного члена журі участь в чемпіонаті взяла Елізабет Кертіс, PhD, старший викладач економічного факультету Дартмутського коледжу (США), наставниця студентської команди багаторазового призера і переможця College Fed Challenge.

"Дякую всім командам за участь у чемпіонаті. Дякую й за те, що присвячуєте своє життя дуже важливій темі – монетарній стабільності. Вона закладена в основу дуже багатьох процесів: стабільність – це фундамент, а розуміння глибоких процесів – це якість рішень. Ураховуючи рівень робіт, можу з упевненістю сказати, що сьогодні перемогла Україна", – сказав Андрій Пишний, вітаючи учасників фіналу. 

Презентації переможців та відеозапис фіналу п'ятого Студентського чемпіонату "Монетарна політика: виклик НБУ університетам" доступні на спеціальному лендингу змагання.

Національний банк має намір продовжити традицію проведення NBU University Challenge й надалі.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини