Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Підтримання діяльності надавачів небанківських фінансових послуг є ключовим завданням в умовах воєнного стану – Огляд небанківського фінсектору за IV квартал 2021 року

Підтримання діяльності надавачів небанківських фінансових послуг є ключовим завданням в умовах воєнного стану – Огляд небанківського фінсектору за IV квартал 2021 року

У ІV кварталі тривала трансформація ринку надавачів небанківських фінансових послуг. Загальна кількість установ скоротилася на 96.

Війна росії з Україною значно ускладнила умови роботи надавачів небанківських фінансових послуг, негативно вплинула на терміни та якість звітування. Учасники ринку мають мобілізувати ресурси для оперативного вирішення ключових проблем діяльності та продовження роботи.

Для сприяння роботі НБФУ Національний банк надав низку регуляторних послаблень та продовжив строки подання інформації й плану заходів для виконання рекомендацій регулятора за результатами інспекційних перевірок, проведених у 2022 році.

Про це йдеться у щоквартальному Огляді небанківського фінансового сектору.

Страхові компанії

У IV кварталі 2021 року обсяги активів та валових премій страховиків життя дещо збільшилися, обсяги виплат зросли майже на 20%. Упродовж року страховики життя нарощували інвестиційні доходи та залишалися прибутковими за результатами усього 2021 року. Обсяги активів, валових премій і виплат сегмента ризикового страхування зменшилися переважно через неподання низкою страховиків звітності та виключення з реєстру страховиків. За результатами року ризикове страхування залишилося прибутковим, попри збиток в останні три місяці.

Кількість порушників вимог платоспроможності суттєво зменшилася. Станом на 1 січня 2022 року лише чотири страховики порушували принаймні один із двох нормативів платоспроможності.

Кредитні спілки

У ІV кварталі 2021 року тривало поступове скорочення ринку кредитних спілок: кількість учасників ринку зменшилася, обсяг кредитного портфеля знизився, операційні доходи скоротилися. Обсяг кредитного портфеля кредитних спілок зменшився в цілому на 11%. Заявлена якість кредитного портфеля залишається незмінною: три квартали поспіль частка кредитів, прострочених більш як на 90 днів, зберігається на рівні 14%.

Кредитні спілки завершили рік із невеликим прибутком. Цьому сприяло зменшення витрат на формування резервів.

На 1 січня 2022 року норматив достатності капіталу порушили три кредитні спілки, з яких дві виключено з Державного реєстру фінансових установ у І кварталі 2022 року.

Фінансові компанії та ломбарди

Дані про діяльність фінансових компаній та ломбардів за IV квартал є найменш повними. Обсяги активів сектору загалом зросли: ті фінансові компанії, що відзвітували, за квартал суттєво наростили обсяги активів – на 30%. Також зростали й обсяги кредитування.

Діяльність ломбардів менш динамічна: учасники ринку, що надали звітність, майже не змінили обсяг активів та скоротили кредитний портфель.

Довідково

"Огляд небанківського фінансового сектору" – це щоквартальний інформаційний продукт, публікацію якого Національний банк України започаткував у жовтні 2020 року.

У центрі уваги – діяльність небанківських фінансових установ під регуляцією НБУ: страховиків, кредитних спілок, фінансових компаній та ломбардів. Огляд висвітлює ключові тенденції небанківського фінансового ринку і формує комплексне розуміння стану сектору.

Зведені показники діяльності небанківських фінансових установ у розрізі сегментів:

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини