Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Планові обсяги інтервенцій з купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку збільшені до 30 млн дол. США на день

Планові обсяги інтервенцій з купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку збільшені до 30 млн дол. США на день

У IV кварталі 2019 року Національний банк має намір купувати на міжбанківському валютному ринку до 30 млн дол. США на день для нарощування міжнародних резервів. Це на 10 млн дол. США більше кількісного індикатора, який діяв у II-III кварталах 2019 року.

Збереження сприятливої ситуації на валютному ринку упродовж більшої частини цього року дає змогу Національному банку і надалі поповнювати міжнародні резерви, не впливаючи на динаміку курсу гривні, визначену фундаментальними економічними чинниками. Так, чиста купівля валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку у січні-вересні 2019 року становила понад 3,9 млрд дол. США. Водночас офіційний курс гривні за цей же період зміцнився на 12,5%.

Можливості для розширення купівлі валюти Національним банком зумовлені появою нових фундаментальних факторів, які визначають пропозицію валюти на міжбанківському валютному ринку.

Насамперед йдеться про стійкий приплив коштів нерезидентів в гривневий державний борг.

«Макрофінансова стабілізація в Україні, цьогорічна масштабна лібералізація руху капіталу, створення зручної інфраструктури завдяки «лінку» із Clearstream, а також поточні тенденції на глобальному фінансовому ринку сприяли поглибленню інтеграції України у міжнародні ринки капіталу. Водночас інтерес нерезидентів до гривневих ОВДП має не спекулятивний характер –  в український держборг вкладають кошти поважні інституційні інвестори, яких приваблюють не лише високі процентні ставки, а й комфортне інвестиційне середовище. Тому активне входження нерезидентів в український держборг – це вже не ситуативний тренд, а новий фундаментальний чинник, який визначає і визначатиме надалі ситуацію на валютному ринку», –  наголосив заступник Голови НБУ Олег Чурій.

Інший новий фундаментальний фактор, який став визначальним для ситуації на валютному ринку зараз і залишиться таким в подальшому, – це рекордне зростання врожайності зернових в Україні. Зокрема, за попередніми оцінками, цього року зафіксовано найвищу врожайність пшениці та ячменю в Україні принаймні з початку 2000-х.

«Це означає, що надходження від експорту рекордного врожаю, які продовжують підживлювати пропозицію валюти, є не сезонним чинником, викликаним виключно сприятливими погодними умовами, а й результатом дії нового чинника, який матиме довгостроковий ефект на ситуацію на валютному ринку», – зауважив Олег Чурій.

Натомість помітного попиту на валюту підприємства реального сектору економіки не демонструють. У вересні навіть значні обсяги зовнішніх платежів державними підприємствами було здійснено за рахунок залучених раніше на міжнародних ринках боргових коштів.

У таких умовах, за оцінками Національного банку, збільшення обсягів валютних інтервенцій дасть змогу активніше поповнювати міжнародні резерви без порушення принципу ринкового курсоутворення гривні, за якого курс гривні має відображати ринкові реалії, як це передбачено Стратегією валютних інтервенцій на 2016-2020 роки.

Нагадаємо, що з квітня минулого року Національний банк з метою підвищення прозорості монетарної політики в частині проведення інтервенцій на валютному ринку розпочав регулярне оголошення обсягу інтервенцій з купівлі іноземної валюти для поповнення міжнародних резервів України.

Планові обсяги інтервенцій мають виключно індикативний характер. Залежно від ситуації на ринку інтервенції Національного банку з купівлі валюти можуть бути меншими або взагалі не відбуватися. Обсяги купівлі упродовж дня можуть перевищувати оголошений обсяг, однак такі інтервенції проводитимуться для виконання інших завдань, передбачених Стратегією валютних інтервенцій Національного банку на 2016-2020 роки, зокрема для згладжування значних коливань на валютному ринку.

Встановлення кількісних індикаторів для щоденних інтервенцій є важливим елементом режиму плаваючого обмінного курсу. За цього режиму НБУ не підтримує жодного значення обмінного курсу, а присутність НБУ на валютному ринку зумовлюється необхідністю накопичувати міжнародні резерви, згладжувати функціонування валютного ринку та підтримувати трансмісію ключової процентної ставки.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини