Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Правління Національного банку надало Раді НБУ пропозиції щодо основних засад грошово-кредитної політики на наступні роки

Правління Національного банку надало Раді НБУ пропозиції щодо основних засад грошово-кредитної політики на наступні роки

Сьогодні Правління Національного банку презентувало Раді Національного банку пропозиції до Основних засад грошово-кредитної політики на 2021 рік та середньострокову перспективу.

Під час презентації заступник Голови Національного банку Дмитро Сологуб зазначив, що для подальшого забезпечення макрофінансової стабільності та сталого економічного розвитку України необхідно продовжувати послідовну монетарну політику і не поступатись тими принципами, на яких вона будувалась у 2015-2020 роки.

"Режим інфляційного таргетування і політика гнучкого курсоутворення, яких дотримувався Національний банк у попередні роки, довели свою ефективність. Нам вдалося суттєво знизити інфляцію та наблизити її до середньострокової цілі в 5%. Виважена монетарна політика та адекватне регулювання фінансового сектору сприяли проходженню найгострішої фази коронакризи без тих тяжких економічних наслідків, які ми спостерігали під час криз 2008 чи 2014 років", - зазначив Дмитро Сологуб.

Він також наголосив, що Основні засади розроблено з урахуванням цілей, принципів та інструментів, визначених Стратегією монетарної політики. Це дає змогу зберегти послідовність політики Національного банку. Окрім того, ключові стратегічні характеристики монетарної політики, які пропонуються до затвердження в Основних засадах, відповідають зобов'язанням України, закріпленим Меморандумом з Міжнародним валютним фондом про економічну та фінансову політику.

З огляду на це Правління Національного банку надало Раді НБУ такі основні пропозиції:

  • продовжувати політику таргетування інфляції для забезпечення цінової та фінансової стабільності, а також сприянню забезпеченню стійких темпів приросту ВВП;
  • підтримувати темпи зростання цін у середньостроковій перспективі на рівні 5% із допустимим діапазоном відхилень 1 в.п.;
  • дотримуватися й надалі режиму плаваючого курсоутворення і не таргетувати  досягнення певного рівня або діапазону обмінного курсу.

Під час презентації було також наголошено, що рішення з монетарної політики залишатимуться передбачуваними, послідовними та будуть спрямовуватися на приведення інфляції до цілі 5% на горизонті 9-18 місяців.

Аналітична підтримка та комунікація рішень з монетарної політики будуть й надалі поліпшуватися для підвищення розуміння і довіри до неї та формування передбачуваного економічного середовища для бізнесу, громадян та іноземних інвесторів.

Також було зазначено, що для найкращого сприяння економічному зростанню НБУ використовуватиме гнучкість режиму інфляційного таргетування, зокрема, допускаючи тимчасове відхилення інфляції від цілі, якщо це не перешкоджатиме її поверненню до цільового діапазону на прийнятному горизонті.

Рада Національного банку взяла до відома пропозиції Правління НБУ до матеріалів Основних засад грошово-кредитної політики на 2021 рік і середньострокову перспективу з метою підготовки остаточного проєкту, його затвердження і подання до Верховної Ради України. Відповідний документ Рада НБУ планує затвердити у вересні 2020 року.

З пропозиціями Правління НБУ до Основних засад грошово-кредитної політики на 2021 рік та середньострокову перспективу можна ознайомитись тут.

Презентація Пропозицій Правління НБУ до Основних засад грошово-кредитної політики на 2021 рік та середньострокову перспективу.

Довідково

Відповідно до Закону України "Про Національний банк", Рада Національного банку розробляє Основні засади грошово-кредитної політики на підставі пропозицій, наданих Правлінням Національного банку, публікує їх в офіційних виданнях та подає щорічно до 15 вересня до Верховної Ради України для інформування.

 
Документи
Your browser does not support SVGs
Проєкт Рішення Правління Національного банку України Про Основні засади грошово-кредитної політики на 2021 рік та середньострокову перспективу
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини