Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Презентовано спільний україно-польський набір пам’ятних монет
Презентовано спільний україно-польський набір пам’ятних монет (2)

Презентовано спільний україно-польський набір пам’ятних монет

У День Незалежності України центральні банки України та Польщі разом увели в обіг пам’ятні монети зі спільного набору "Дружба та братство – найбільше багатство". Цей україно-польський набір складається з двох срібних пам’ятних монет номіналом 10 гривень та 10 злотих і присвячений партнерству наших країн.

Голова Національного банку Андрій Пишний презентував набір монет під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Бартошем Ціхоцьким.

"Цими символічними та унікальними пам’ятними монетами ми хочемо засвідчити міцну дружбу між Україною та Польщею. Дружбу давню, яка саме в цей трагічний час відобразила нашу з вами глибинну суть – братерство. Адже ми розуміємо, бачимо, відчуваємо і надзвичайно цінуємо те, що український та польський народи насправді є друзями і братами, – зазначив Голова Національного банку Андрій Пишний. – Монети дуже виразні. За формою – це дві абсолютно рівні половини, які в результаті поєднуються в одну зрозумілу кожному форму серця. Вони мають спільні номінали – 10 гривень та 10 злотих. Зображають двох господарів, які сидять за одним столом. Їх звела спільна доля. Вони ділять хліб і п’ють вино з одного келиха. Кажуть, що ділити хліб – це розділити долю. Так і є. І українці безмежно вдячні польському народу за щиросердність та неоціненну допомогу".

На знак багаторічної дружби між Україною та Польщею, а також подяки за підтримку України під час повномасштабної війни з рф Андрій Пишний подарував Бартошу Ціхоцькому примірник спільного україно-польського набору пам’ятних монет. 

Про дизайн монет

Україно-польський набір пам’ятних монет продовжує серію "Безсмертна моя Україно". Монети, що входять до набору, виготовлено зі срібла 999 проби, маса дорогоцінного металу в чистоті – 31,1 г (кожна). Оздоблені тамподруком (кольоровим друком) та складені разом, вони утворюють комплект у формі серця. 

На аверсі монети номіналом 10 гривень угорі на тлі синьо-жовтого прапора розміщено тризуб – малий Державний Герб України, нижче – номінал монети та графічний символ гривні на фоні композиції, що відтворює жахи війни.

На аверсі монети номіналом 10 злотих угорі на тлі біло-червоного прапора зображено орла, що офіційно затверджений для герба Республіки Польща; нижче – номінал монети та графічний символ польського злотого на тлі композиції, що символізує допомогу та підтримку.

На монетах, що реалізуються Національним банком України, на аверсі зображені логотипи Банкнотно-монетного двору НБУ, Національним банком Польщі – логотипи Польського монетного двору (Mennica Polska S.A.). 

На реверсах монет зображено постаті українця (на монеті номіналом 10 гривень) і поляка (на монеті номіналом 10 злотих), які сидять за одним столом, накритим скатертиною, і діляться хлібом та вином. 

Це символічна композиція, притаманна традиційним уявленням і звичаям обох сусідніх слов’янських народів: розділити хліб – означає жити в добрі і злагоді, допомогти в скруті. Це найвищий ступінь прихильності і приязні. Сидіти за одним столом і пити вино з однієї чаші означає взаємну любов і повагу. Пиття зі спільної чаші символізує єднання, побратимство. 

Якщо дві монети скласти разом, орнамент у нижній частині реверсу утворює квітку – символ надії, життя та розвитку. 

На реверсі монет також розміщено написи півколом: ДРУЖБА ТА БРАТСТВО – НАЙБІЛЬШЕ БАГАТСТВО (на монеті номіналом 10 гривень); PRZYJAŹŃ I BRATERSTWO TO NAJWIĘKSZE BOGACTWO (на монеті номіналом 10 злотих).  

Дизайн монет створив заслужений художник України Володимир Таран. Скульптор – Володимир Атаманчук. 

Про реалізацію монет

Реалізація спільного україно-польського набору пам’ятних монет "Дружба та братство – найбільше багатство" здійснюватиметься в Україні та в Польщі.

В Україні набір можна буде придбати з 31 серпня 2023 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. Загалом через інтернет-магазин буде реалізована одна тисяча наборів, усі вони будуть доступні з першого дня продажу.

Крім того, з вересня набори монет будуть поступово реалізовуватися і банками-дистриб’юторами (АТ АБ "УКРГАЗБАНК", АТ "АБ "РАДАБАНК", АТ "ТАСКОМБАНК", АТ КБ "ПриватБанк") – у міру їх відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ. Детальнішу інформацію про початок реалізації та точки продажу можна буде дізнатися на їхніх офіційних сайтах.

У Польщі придбати набір можна буде в касах регіональних відділень Національного банку Польщі та в інтернет-магазині Kolekcjoner. Кошти від продажу цього набору Національний банк Польщі має намір передати Україні як безповоротну гуманітарну фінансову допомогу. 

Тираж набору – до 10 000 штук (у тому числі 5 000 штук для України, до 5 000 штук для Польщі).

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини