Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Про оновлення підходів до статистичної звітності про платіжні інструменти

Про оновлення підходів до статистичної звітності про платіжні інструменти

Національний банк України запровадив збір нової статистичної звітності про кредитові та дебетові перекази в Україні, що суттєво вплинуло на показники звітності про безготівкові операції з платіжними картками.

Збір нової звітності відповідає підходам Європейського центрального банку й інших провідних центральних банків та дасть можливість точніше оцінювати обсяги операцій, здійснених в Україні не тільки з використанням платіжних карток, а й ініційованих безпосередньо з рахунків користувачів без їх використання (кредитові та дебетові перекази).

Крім того, це сприятиме забезпеченню ефективного оверсайту платіжних інструментів відповідно до Закону України «Про платіжні послуги».

Нагадаємо, що у статті 34 Закону України «Про платіжні послуги», введеного в дію 01.08.2022, визначено такі види платіжних інструментів:

  1. Кредитовий трансфер (з використанням якого виконується розпорядження платника на переказ коштів з його рахунку);
  2. Прямий дебет (з використанням якого виконується списання коштів з рахунку платника на підставі розпорядження отримувача коштів);
  3. Електронні платіжні засоби (переважно звичні нам платіжні картки).

Нині триває тестовий період, під час якого з 01.04.2023 надавачі платіжних послуг вперше почали подавати статистичну звітність про кредитові і дебетові перекази з рахунків. Через це окремі надавачі платіжних послуг переглянули показники щомісячної статистичної звітності про операції з платіжними картками, що подається до Національного банку.

Як наслідок, у квітні 2023 року кількість операцій із використанням платіжних карток, емітованих українськими банками, становила 591 млн шт., а їхня сума – 265,8 млрд грн. Це на 25,5% та 33,6% відповідно менше, ніж за березень 2023 року.

Такі зміни в жодному разі не свідчать про зменшення безготівкових розрахунків в Україні. Йдеться лише про перерозподіл частини даних про платіжні операції, виконані користувачами з використанням різних платіжних інструментів між показниками статистичної звітності.

Національний банк незабаром розпочне опублікування інформації, отриманої з нової статистичної звітності (орієнтовно – у IV кварталі 2023 року).   

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини