Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Рада МВФ завершила четвертий перегляд програми розширеного фінансування та затвердила виділення траншу обсягом 2,2 млрд дол. США

Рада МВФ завершила четвертий перегляд програми розширеного фінансування та затвердила виділення траншу обсягом 2,2 млрд дол. США

Рада директорів Міжнародного валютного фонду 28 червня 2024 року завершила четвертий перегляд програми "Механізм розширеного фінансування" (Extended Fund Facility, EFF).

Успішне схвалення четвертого перегляду програми передбачає негайний доступ до фінансування обсягом 1 669,82 млн СПЗ (близько 2,2 млрд дол. США в еквіваленті), що спрямовуватимуться на підтримку державного бюджету. Таким чином, загальний обсяг виплат за програмою, становитиме близько 7,6 млрд дол. США.

Попри постійні виклики війни, показники виконання програми EFF залишаються високими: усі кількісні критерії ефективності були досягнуті, а всі структурні маяки були виконані вчасно або з короткою затримкою,  що підкреслює постійну відданість України амбітним програмам реформ, відзначають в МВФ.

Усі кількісні критерії ефективності на кінець березня були виконані, а стійкий імпульс реформ і своєчасне виділення зовнішньої підтримки необхідні для збереження макроекономічної стабільності, відновлення фіскальної та боргової стабільності та посилення інституційних реформ на шляху до вступу до Європейського Союзу.

Українська економіка продемонструвала у І кварталі 2024 року більшу стійкість, ніж очікувалось, хоча умови залишаються вкрай невизначеними. Про це свідчить стійка економічна активність на тлі зниження інфляції та достатнього рівня міжнародних резервів. Водночас прогноз на другу половину року та 2025 рік погіршився, головним чином через руйнівні атаки на українську енергетичну інфраструктуру та високі ризики, пов’язані з невизначеністю щодо тривалості війни. Необхідна пильність щодо цих ризиків для того, щоб забезпечити своєчасне реагування, якщо шоки матеріалізуються, підкреслюють в МВФ. З огляду на ці фактори МВФ очікує, що в другому півріччі 2024 року відновлення економічної активності сповільниться.

Крісталіна Георгієва, директор-розпорядник МВФ відзначила вмілу політику української влади, адаптивність домогосподарств і компаній, що разом зі значним зовнішнім фінансуванням дали змогу зберегти макроекономічну та фінансову стабільність попри те, що вторгнення росії в Україну продовжує чинити руйнівний соціальний та економічний вплив.

Для задоволення потреб України у фінансуванні необхідні своєчасні та передбачувані зовнішні виплати разом із максимальною мобілізацією внутрішніх ресурсів і ретельним управлінням ліквідністю.

Виходячи з цього, фіскальна політика на решту 2024 року, а також підготовка на 2025 рік повинні базуватися на сталих зусиллях із мобілізації доходів, відповідно до Національної стратегії доходів. У зв'язку з цим слід уникати заходів, які розмивають податкову базу, та разом з Бюро економічної безпеки України (БЕБ) посилювати податкове та митне адміністрування. Подальше вдосконалення механізмів підготовки середньострокового бюджету, управління фіскальними ризиками та прозорістю, а також управління державними інвестиціями мають сприяти досягненню цих цілей.

Експерти МВФ також відзначили важливість питання реструктуризації комерційного зовнішнього боргу та боргової стійкості відповідно до цілей, передбачених програмою. Це повинно допомогти створити простір для критичних видатків і повернути борг до прийнятного рівня.

Збереження режиму керованої гнучкості обмінного курсу допоможе посилити стійкість економіки до зовнішніх шоків. Крім того, тривала дезінфляція у поєднанні зі стійкими інфляційними очікуваннями, а також стабільність готівкового валютного ринку створюють можливості для подальшого пом'якшення монетарної політики. Поступове послаблення валютних обмежень є важливим для збереження валютних резервів. Також влада повинна спрямовувати зусилля щодо уникнення емісійного фінансування.

Фінансовий сектор залишається стабільним, зазначають в МВФ. Зусилля мають бути спрямовані на посилення банківського регулювання та нагляду, урядування та планування на випадок надзвичайних ситуацій.

Послідовні реформи, спрямовані на посилення боротьби з корупцією та урядування, включаючи забезпечення ефективності антикорупційних інституцій, залишаються важливими для стримування фіскальних ризиків, забезпечення довіри донорів, прискорення зростання та підтримки прогресу на шляху до вступу в ЄС.

"Для нас – це історична подія у співпраці з МВФ. Схвалення Радою четвертого перегляду зробило EFF найрезультативнішою програмою для України серед усіх програм з Фондом, адже ми вперше змогли отримати таку кількість успішних переглядів за однією програмою. Команда України працює дуже професійно, експертна підтримка МВФ – потужна. Маємо усі складові, щоб бути ефективними й наступного разу", – сказав Голова НБУ Андрій Пишний.

Довідково

Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду 31 березня 2023 року затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування для України. Програма реалізовується у два етапи (воєнний та повоєнний) і передбачає доступ до кредитних коштів від МВФ у розмірі 11,6 млрд СПЗ (еквівалент 15,6 млрд дол. США) та є частиною пакету підтримки для України вартістю 122 млрд дол. США

Транші за програмою надаються за результатами переглядів. У 2023 році Україна отримала від МВФ три транші на загальну суму 3,3 млрд СПЗ (4,5 млрд дол. США). Цього року Україна вже отримала від МВФ один транш в сумі 663,9 млн СПЗ (близько 880 млн дол. США в еквіваленті). А загалом у 2024 році уряд має змогу отримати від МВФ чотири транші загальним обсягом 4 млрд СПЗ (5,4 млрд дол. США в еквіваленті).

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини