Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Рада МВФ завершила п’ятий перегляд програми розширеного фінансування та затвердила виділення транша обсягом 1,1 млрд дол. США

Рада МВФ завершила п’ятий перегляд програми розширеного фінансування та затвердила виділення транша обсягом 1,1 млрд дол. США

Рада директорів Міжнародного валютного фонду 18 жовтня 2024 року завершила п’ятий перегляд програми “Механізм розширеного фінансування” (Extended Fund Facility, EFF). Успішне схвалення п’ятого перегляду програми передбачає негайний доступ до фінансування обсягом 834,9 млн СПЗ (близько 1,1 млрд дол. США в еквіваленті), що спрямовуватиметься на підтримку державного бюджету. Після надходження транша загальний обсяг отриманого за програмою фінансування зросте до близько 8,7 млрд дол. США.

У релізі МВФ зазначається, що Україна і далі ефективно виконує програму EFF, попри виклики війни. Були досягнуті всі кількісні критерії ефективності та індикативні цілі, встановлені на кінець червня та діючі постійно. Крім того, станом на кінець вересня виконано всі структурні маяки, крім одного, термін виконання якого був перенесений через обʼєктивні причини. Ще два структурні маяки виконано із випередженням графіка. Також українська влада реалізувала всі попередні заходи для цього перегляду.

У першій половині 2024 року економіка України була стійкішою, ніж очікував МВФ, та надалі зростала. Водночас Фонд погіршив свій економічний прогноз на 2024–2025 роки, передусім через постійні атаки росії на українську енергетичну інфраструктуру та невизначеність щодо війни. МВФ очікує, що за підсумками 2024 року реальний ВВП зросте на 3%. У 2025 році темпи зростання економіки коливатимуться в діапазоні 2,5–3,5%. Однак ризики для прогнозу залишаються надзвичайно високими.

У МВФ також зауважили, що фінансовий сектор і надалі залишався стабільним. З метою збереження стійкості такого сектору Національний банк зосереджуватиметься на посиленні банківського регулювання та нагляду, а також плануванні на випадок реалізації несприятливих сценаріїв з огляду на ризики для прогнозів.

Збереження гнучкості курсу дасть змогу і надалі посилювати стійкість української економіки до зовнішніх шоків. Водночас у Фонді зазначають, що з огляду на прискорення інфляції можливості для подальшого пом’якшення процентної політики залишаються обмеженими. Підхід до пом’якшення валютних обмежень має залишатися поступовим, що важливо для захисту міжнародних резервів України.

“Війна росії проти Україні і далі завдає руйнівних соціально-економічних наслідків для України. Попри війну, макроекономічну та фінансову стабільність вдається зберігати завдяки вмілій політиці української влади, а також значній зовнішній підтримці. Потреби України у фінансуванні залишаються значними з огляду на війну. Своєчасна та передбачувана зовнішня підтримка на умовах, що відповідають борговій стійкості, має важливе значення для подолання фінансових розривів та забезпечення стабільності”, – зазначила в заяві директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва. 

Крім того, Україна працюватиме над мобілізацією внутрішніх доходів для покриття зростаючих видатків, реагування на шоки та відновлення фіскальної стійкості. Це вимагатиме від влади здійснення подальших заходів у сфері податкової політики, а також зусиль для дотримання вимог податкового законодавства та боротьби з ухиленням від сплати податків як передбачено в Національній стратегії доходів. У заяві МВФ наголошується, що українська влада має і далі докладати зусиль, спрямованих на уникнення емісійного фінансування.

Програма EFF залишається повністю профінансованою: загальний пакет зовнішнього фінансування за базовим сценарієм становить 151 млрд дол. США, а за негативним – 187 млрд дол. США на чотирирічний період програми. Він включає нові запевнення за механізмом Extraordinary Revenue Acceleration Loans (ERA).

“Ми ефективно просуваємося у виконанні програми. Про це свідчить, зокрема, її сталість: програма реалізується вже півтора року, відбулося п’ять успішних переглядів, це – абсолютний рекорд. Упродовж цього часу ми зберігаємо високий темп реформування країни та високу якість роботи, хоча виклики додаються. Наступний перегляд програми відбудеться в грудні. Ми вже працюємо над планом заходів, зафіксованим під час вересневої місії МВФ в Україні”, – прокоментував рішення Ради МВФ Голова Національного банку України Андрій Пишний.

Довідково

Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду 31 березня 2023 року затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування для України. Програма є частиною пакета підтримки для України на суму 151,4 млрд дол. США.

Транші за програмою надаються за результатами переглядів. У 2023 році Україна отримала від МВФ три транші на загальну суму 3,3 млрд СПЗ (4,5 млрд дол. США). Цього року Україна вже отримала від МВФ два транші в розмірі 2333,72 млн СПЗ (близько 3,08 млрд дол. США в еквіваленті). А загалом у 2024 році уряд має змогу отримати від МВФ чотири транші загальним обсягом 4 млрд СПЗ (5,4 млрд дол. США в еквіваленті)

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини