Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Рада Національного банку призначила Сергія Ніколайчука заступником Голови Національного банку

Рада Національного банку призначила Сергія Ніколайчука заступником Голови Національного банку

Рада Національного банку під час засідання 13 липня 2021 року призначила заступником Голови Національного банку Сергія Ніколайчука.

Відповідну кандидатуру для призначення на цю посаду подав Раді Національного банку Голова Національного банку Кирило Шевченко.

Дмитро Сологуб припинив виконання повноважень заступника Голови Національного банку України у зв’язку із завершенням строку повноважень та звільненням із посади.

"Сергій Ніколайчук – досвідчений професіонал, який має значний практичний досвід роботи не лише в Національному банку, а й управлінцем у Міністерстві економіки та на фінансовому ринку. Він зробив значний внесок у впровадження режиму інфляційного таргетування в Україні, розроблення системи прийняття рішень із монетарної політики на основі правил, а також розбудову науково-дослідницької функції в центробанку. Тому я впевнений, що Сергій Ніколайчук завдяки своїм ґрунтовним знанням і досвіду зможе не лише зберегти, але й примножити здобутки Національного банку в сфері монетарної стабільності", – наголосив Голова Національного банку Кирило Шевченко.

Водночас Голова Національного банку прокоментував припинення повноважень Дмитра Сологуба: "Вибудувана функція із забезпечення цінової та фінансової стабільності з метою сприяння сталому економічному розвитку України впевнено пройшла випробування коронакризою і довела свою ефективність. Я дякую Дмитру Сологубу за вагомий внесок у здійснені реформи".

Сергій Ніколайчук відповідатиме за роботу блоку "Монетарна стабільність", до якого належать: Департамент монетарної політики та економічного аналізу, Департамент статистики та звітності, Департамент фінансової стабільності, Департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ, Управління європейської інтеграції та міжнародних програм.

Довідково

Сергій Ніколайчук:

У 2004 році з відзнакою закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка зі ступенем магістра з економіки.

У 2008 році в цьому ж вузі захистив дисертацію на тему "Моделювання трансмісійного механізму монетарної політики в Україні" та отримав ступінь кандидата економічних наук (за спеціальністю 08.00.11 – Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці).

Із 2004 до 2019 року працював у Національному банку України, де пройшов шлях від економіста до директора Департаменту монетарної політики та економічного аналізу.

З вересня 2019 до квітня 2020 року обіймав посаду заступника Міністра в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, де відповідав за аналітичну підтримку рішень з економічної політики, макроекономічний прогноз та залучення інвестицій в країну.

Із квітня 2020 року працював головою департаменту макроекономічних досліджень групи ICU, де відповідав за аналітичну підтримку інвестиційних рішень на ринках, що розвиваються, та на глобальних ринках капіталу, підготовку аналітичних продуктів компанії, а також за розроблення відповідних рекомендацій для клієнтів компанії.

Сергій Ніколайчук співпрацює з Київською школою економіки, а з квітня 2020 року став її науковим співробітником. Також є викладачем Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Має низку досліджень із питань монетарної політики, макроекономічного розвитку та моделювання та відповідних публікацій у фахових виданнях.

Дмитро Сологуб:

12 липня 2021 року збіг термін повноважень Дмитра Сологуба на посаді заступника Голови.

Дмитро Сологуб обіймав посаду заступника Голови Національного банку з 1 березня 2015 року. На цій посаді він опікувався монетарною політикою та економічним  аналізом, забезпеченням фінансової стабільності, статистикою та звітністю, європейською інтеграцією та міжнародними програмами, методологією регулювання діяльності небанківських фінансових установ.

До ключових досягнень Національного банку в цих сферах за час каденції Дмитра Сологуба належать:

  • запровадження режиму інфляційного таргетування;
  • зниження інфляції до однознакового рівня та неодноразове досягнення цілі з інфляції;
  • створення ефективного операційного дизайну монетарної політики;
  • створення циклу прийняття рішень з монетарної політики за провідними міжнародними стандартами;
  • упровадження та розвиток функції Фінансова стабільність, прийняття та реалізація Стратегії макропруденційної політики;
  • посилення аналітичної спроможності НБУ та запровадження регулярних аналітичних продуктів, зокрема флагманських публікацій – Інфляційного звіту та Звіту про фінансову стабільність;
  • налагодження постійного діалогу з інвесторами та міжнародними організаціями;
  • розкриття та упорядкування доступу до більшої кількості статистичної інформації;
  • розбудова науково-дослідницької функції та започаткування проведення міжнародної дослідницької конференції.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини