Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Регулятор розглядає можливість не застосовувати заходи впливу до кредитних спілок за порушення, спричинені карантином

Регулятор розглядає можливість не застосовувати заходи впливу до кредитних спілок за порушення, спричинені карантином

Національний банк України має намір не застосовувати заходи впливу до кредитних спілок за порушення вимог регулятора, якщо порушення спричинене встановленням карантину. Йдеться про виконання вимоги, відповідно до якої частка непродуктивних активів кредитної спілки не має перевищувати розміру її основного капіталу. Таку норму містить Положення про обов'язкові фінансові нормативи та вимоги, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами кредитних спілок, затвердженого розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, від 19 вересня 2019 року № 1840* (далі – Положення № 1840).

Із березня 2020 року значний вплив на діяльність кредитних спілок України мала економічна та епідеміологічна ситуація, яка склалася в країні, внаслідок виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

Введення обмежувальних заходів, у зв’язку із впровадженням карантину, зокрема для кредитних спілок, передбачало заборону нараховувати неустойку, штрафи та пені за прострочення виконання членами кредитної спілки грошових зобов’язань за кредитними договорами, обмеження роботи судових органів влади, державних виконавчих служб, обмеження транспортних перевезень.

Усі вище перелічені чинники вплинули на якість кредитного портфелю кредитних спілок, що змушені були і продовжують нести високі витрати з нарахування резерву забезпечення покриття втрат від неповернених позичок. Такі витрати, в свою чергу, негативно впливають на розмір їх основного капіталу.

В умовах системного зниження основного капіталу кредитних спілок, зростання обсягів коштів в касі кредитних спілок та на поточних рахунках в банках, кредитним спілкам складно виконувати вимогу Положення №1840 щодо частки непродуктивних активів.

Тому Національний банк розробив та пропонує для обговорення проєкт постанови Правління Національного банку України "Про незастосування заходів впливу за недотримання вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами кредитних спілок, у зв’язку із запровадженням карантину".

  Цей документ передбачає, що до кредитної спілки не будуть застосовуватися заходи впливу за порушення вимоги, що обмежує ризики за операціями з фінансовими активами щодо частки непродуктивних активів цієї кредитної спілки у разі, якщо:

  1. Недотримання такої вимоги відбулося в період встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів;
  2. Недотримання цієї вимоги було викликано встановленням карантину та запровадженням обмежувальних протиепідемічних заходів;
  3. Частка таких непродуктивних активів кредитної спілки, відповідно до вимоги, встановленої Положенням №1840, перевищує розмір її основного капіталу не більше ніж на 15 %;
  4. У кредитної спілки відсутні порушення інших вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами, та фінансових нормативів, встановлених Положенням № 1840.

Ознайомитися з матеріалами для обговорення можна за посиланнями:

Громадське обговорення триватиме упродовж одного місяця.

Національний банк приймає пропозиції та зауваження до 19 вересня 2021 року. Надіслати їх можна:

  • електронною поштою на адресу: [email protected];
  •  на поштову адресу: вул. Інститутська, 9, м. Київ-8, 01601.

* пункту 6 розділу V

Теги
Документи
Your browser does not support SVGs
Проєкт Постанови (pdf)
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Проєкт Постанови (docx)
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Аналіз регуляторного впливу проєкту Постанови (pdf)
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Аналіз регуляторного впливу проєкту Постанови (docx)
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини