Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Резидентам рф заборонено брати участь в управлінні небанківськими установами

Резидентам рф заборонено брати участь в управлінні небанківськими установами

Національний банк України продовжує вживати заходів для нівелювання можливого впливу агресора на діяльність учасників ринку небанківських фінансових послуг та надавати їм необхідну підтримку.

Щодо нівелювання впливу агресора

Регулятор заборонив громадянам рф, а також особам, що постійно проживають у рф, та російським компаніям, які є власниками істотної участі (від 10%) у страхових, лізингових, фінансових, факторингових компаніях та інших надавачах небанківських фінансових послуг, прямо чи опосередковано користуватися правом голосу та брати участь в управлінні компанією до скасування чи припинення воєнного стану в Україні.

Надавачі фінансових послуг, у яких власниками істотної участі є громадяни рф чи компанії, зареєстровані в рф, можуть звернутися до Національного банку для призначення довіреної особи, якій можна передати право їх голосу.

Для цього необхідно подати пропозиції щодо не менше двох кандидатур, а також документи для ідентифікації таких фізичних осіб та оцінки їх ділової репутації. Довіреними особами не зможуть бути громадяни рф та особи, що мають постійне місце проживання у рф.

Рішення про призначення довіреної особи ухвалюватиметься Національним банком протягом 30 робочих днів у разі подання повного пакета документів та відповідності вимогам до довіреної особи, визначеним регулятором.

Щодо приведення діяльності у відповідність до вимог нового Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг

Для підтримання учасників ринку небанківських фінансових послуг перенесено строки приведення у відповідність їх діяльності до вимог Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 24 грудня 2021 № 153. Строк перенесення – шість місяців із дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Такі зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 4 травня 2022 року № 93 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 грудня 2021 року № 153 та врегулювання деяких питань у діяльності надавачів фінансових послуг".

Постанова набирає чинності з 5 травня 2022 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини