Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Ринок небанківських фінансових установ зріс за підсумками 2020 року, більшість сегментів отримали прибуток – Огляд небанківського фінсектору

Ринок небанківських фінансових установ зріс за підсумками 2020 року, більшість сегментів отримали прибуток – Огляд небанківського фінсектору

За підсумками 2020 року небанківські фінансові установи, попри коронакризу, наростили обсяги операцій. Майже всі сегменти зафіксували суттєві, а окремі – й рекордні показники прибутковості. Лише кредитні спілки отримали збитки внаслідок формування резервів під кредитні втрати.

Подальший гармонійний розвиток сектору забезпечить очікуване у 2021 році прийняття нових законів з регулювання небанківського фінансового ринку. Зокрема будуть  урегулювані питання прозорої структури власності, платоспроможності, належного управління ризиками, захисту прав споживачів.

Про це йдеться в квітневому "Огляді небанківського фінансового сектору".

Страхові компанії

У IV кварталі активи страховиків відновили зростання після скорочення у ІІ та ІІІ кварталах. Валові страхові премії також зросли протягом кварталу. Рівень виплат становить 35% для ризикового страхування та 13% для страхування життя, протягом року він був майже незмінним.

За результатами 2020 року страховики продемонстрували рекордні прибутки – 2.2 млрд грн. Рентабельність активів сегменту становить 3.4%, що є найліпшим показником серед всіх небанківських фінансових установ.

Кількість страхових компаній – порушників вимог регулятора до платоспроможності залишається суттєвою. Водночас декілька страховиків виправили порушення.  Станом на 1 січня 2021 року 46 страховиків-ліцензіатів не виконували повною мірою вимогу до платоспроможності та достатності капіталу.

Кредитні спілки

Найменший за розміром сегмент – кредитні спілки – виявився  найвразливішим до кризових явищ. Зниження платоспроможності позичальників та законодавча заборона на нарахування штрафів за несвоєчасне обслуговування позик призвели до погіршення якості кредитного портфеля. Частка прострочених на понад 90 днів кредитів за рік зросла понад удвічі, відрахування в резерви під кредитні збитки суттєво збільшилися наприкінці року. Активи сегменту за IV квартал скоротилися на 11%.

Значні втрати від формування резервів, низька ефективність  операційної діяльності, висока вартість депозитів та зниження ставки за кредитами спричинили помітне скорочення власного капіталу. В результаті 9 установ не виконують мінімальні регуляторні вимоги до платоспроможності.

У структурі пасивів кредитних спілок поступово знижується частка додаткових пайових внесків, перерозподіляючись на користь депозитів із більш прогнозованим для членів кредитних спілок доходом.

Кредитний портфель кредитний спілок зростає повільно, їм дедалі важче конкурувати з іншими кредиторами через менший перелік супутніх послуг та слабкий розвиток онлайн-операцій.

Фінансові компанії та ломбарди

Активи фінансових компаній, попри зменшення в ІV кварталі, за результатами 2020 року збільшилися на 12%. У IV кварталі зростало кредитування. Факторингові операції, переважно пов’язані з купівлею проблемної заборгованості, також стрімко зростали та за обсягами майже зрівнялися з кредитуванням. Обсяг операцій фінансового лізингу в ІV кварталі зріс на 44% порівняно з попереднім кварталом. Обсяг прибутків фінансових компаній у  2020 році був вищим, ніж роком раніше.

У ІV кварталі 2020 року обсяг нового кредитування ломбардами відповідав показнику минулого року. Структура наданих кредитів за видами застави та коефіцієнт покриття кредитів заставою протягом року залишалися незмінними. За результатами минулого року цей сегмент продемонстрував прибуток на рівні 2019 року.  

Довідково

"Огляд небанківського фінансового сектору" – це щоквартальний інформаційний продукт, публікацію якого Національний банк України започаткував у жовтні 2020 року.

У фокусі уваги – діяльність небанківських фінансових установ під регуляцією НБУ: страховиків, кредитних спілок, фінкомпаній та ломбардів. Огляд висвітлює ключові тенденції небанківського фінансового ринку і формує комплексне розуміння стану сектору.

 

Зведені показники діяльності небанківських фінансових установ у розрізі сегментів:

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини