Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Розпочалася реєстрація колекторів: Національний банк оприлюднив електронні форми документів

Розпочалася реєстрація колекторів: Національний банк оприлюднив електронні форми документів

Сьогодні, 14 липня, вводиться в дію закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості" (від 19 березня 2021 року № 1349-IX), який регулює роботу колекторських компаній. А отже, сьогодні розпочалася реєстрація колекторських компаній. І Національний банк приймає документи для включення заявників до Реєстру колекторських компаній.

Усі компанії, як зі статусом фінансової установи, так і без нього, що вже працюють на ринку, повинні упродовж місяця – з 14 липня до 13 серпня – подати Національному банку документи для реєстрації.

Щоб спростити процес подачі документів, Національний банк розробив та опублікував спеціальні електронні форми у форматі Word та Excel.

Важливо: саме форми в форматі Word та Excel потрібно заповнювати заявникам для подання пакета документів Національному банку. Файли PDF наведені виключно довідково.

Водночас різні категорії заявників заповнюють різні форми. Компанії без статусу фінансової установи повинні подати повний пакет документів. Натомість небанківські фінансові установи, що мають ліцензію на надання деяких фінансових послуг (а саме на факторинг чи кредитування), – скорочений перелік документів.

Небанківські фінансові установи з ліцензіями на кредитування або факторинг, що мають намір набути статус колекторської компанії, мають заповнити лише електронну форму під назвою “Заява про включення небанківської фінансової установи до реєстру колекторських компаній” (рядок 7 таблиці за посиланням). Зверніть увагу: потрібно заповнити усі вкладки в цій таблиці у форматі Excel.

Заявники, які не мають ліцензій на послуги кредитування та факторингу, повинні заповнити усі форми в рядках 1-6 в таблиці за посиланням, а саме:

  • заява про включення юридичної особи до реєстру колекторських компаній;
  • анкета з описом бізнес-намірів;
  • анкета щодо політик та внутрішніх положень щодо взаємодії зі споживачами, захисту персональних даних, порядку організації та проведення навчання і підвищення кваліфікації працівників;
  • відомості про особу, залучену заявником на підставі цивільноправових договорів для безпосередньої взаємодії зі споживачами;
  • повідомлення про подання відомостей про структуру власності заявника/колекторської компанії;
  • відомості про остаточних ключових учасників у структурі власності заявника/колекторської компанії та відомості про власників істотної участі в заявнику/колекторській компанії.

Заявники, які не мають ліцензій на фінансові послуги, також повинні подати Національному банку додаткові документи, а саме:

  • схематичне зображення структури власності компанії, складене відповідно до параметрів додатку 9 Положення;
  • документи для ідентифікації заявника, його власників істотної участі та керівників;
  • довідки про несудимість щодо своїх керівників та усіх власників істотної участі - фізичних осіб;
  • документ, що підтверджує внесення плати за розгляд пакета документів.

Нагадуємо, що компанії, які вже врегульовують борги за споживчими кредитами на користь інших осіб, мають один місяць – з 14 липня до 13 серпня – для подання пакета документів для реєстрації.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини