Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Розпочато примусове стягнення майна пов’язаного з Костянтином Жеваго "Київського суднобудівного-судноремонтного заводу" за боргами банку "Фінанси та Кредит"

Розпочато примусове стягнення майна пов’язаного з Костянтином Жеваго "Київського суднобудівного-судноремонтного заводу" за боргами банку "Фінанси та Кредит"

Відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України відкрив виконавче провадження щодо звернення стягнення на майно компанії "Київський суднобудівний-судноремонтний завод".  Завод є майновим поручителем за зобов’язаннями банку "Фінанси та Кредит" перед Національним банком на загальну суму 4,2 млрд грн. Цей завод, як і раніше сам банк "Фінанси та Кредит" пов’язаний з Костянтином Жеваго.

У 2009-2010 роках завод уклав з Національним банком договори іпотеки та застави у забезпечення виконання зобов’язань за наданими банку кредитами рефінансування. Таким чином, "Київський суднобудівний-судноремонтний завод" взяв на себе майнові зобов’язання з погашення банком кредитів рефінансування за рахунок майна.

Оскільки зобов’язання за кредитами не виконані, Національний банк звернувся до суду з метою звернення стягнення на майно в судовому порядку. 4 квітня 2017 року суд першої інстанції, законність якого 1 грудня 2020 року підтвердив апеляційний суд, задовольнив позов Національного банку до "Київського суднобудівного-судноремонтного заводу" та звернув стягнення на предмети іпотеки і застави в рахунок погашення боргу банку “Фінанси та кредит” за наданим кредитом рефінансуванню.

Йдеться про нежитлові будівлі загальною площею 43 440,9 м2 та рухоме майно, які є власністю ПАТ "Київський суднобудівний-судноремонтний завод" і знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Набережно-Лугова, 8.  Заставна вартість нерухомого майна складає 354,5 млн грн (відповідно до договорів застави).

Також у межах відкритої з 2016 року процедури банкрутства підприємства, Національний банк заявив про свої кредиторські вимоги, які визнані судом повністю.

Однак наразі непоодинокими є випадки спроб заводу та інших осіб унеможливити стягнення заставного майна та заборонити його реалізацію, відповідно і погашення заборгованості перед НБУ. Національний банк, як забезпечений кредитор має переважне, позачергове право на задоволення своїх вимог за рахунок цього майна, мораторій за Кодексом з процедур банкрутства вже сплив, а ухвалене рішення суду про звернення стягнення на майно набрало сили та є обов’язковим.

"Ми не виключаємо, що наші опоненти будуть вдаватися до оскарження дій державної виконавчої служби та намагатися через справу про банкрутство, інші судові процеси перешкодити реалізації майна, як і вдаватись до інших дій аби заборонити, зупинити реалізацію майна. Проте закон на нашому боці. Ми переконані у силі нашої юридичної позиції та у тому, що вимоги заставного кредитора безсумнівно повинні задовольнятись за рахунок застави з огляду на підтверджені судами законність наших кредиторських вимог і вимог про звернення стягнення на майно", – зазначив начальник відділу правової та судової роботи з проблемними активами Юридичного департаменту Сергій Бойко.

Довідково

Нагадаємо, Національний банк України 17 вересня 2015 року ухвалив рішення про віднесення банку "Фінанси та Кредит" до категорії неплатоспроможних.

На момент ухвалення цього рішення акціонером банку був Костянтин Жеваго, який опосередковано володів часткою в 97,67% акцій.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини