Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Розпочинається обговорення Інструкції з комплексного оцінювання системно важливих платіжних систем (доповнено)

Розпочинається обговорення Інструкції з комплексного оцінювання системно важливих платіжних систем (доповнено)

Національний банк України пропонує для обговорення проєкт Інструкції з комплексного оцінювання системно важливих платіжних систем (далі – проєкт).

Проєкт створений для унормування порядку комплексного оцінювання системно важливих платіжних систем, враховуючи міжнародні стандарти оверсайту та вимоги законодавства України.

Проєкт враховує Принципи для інфраструктур фінансового ринку, які встановлюють міжнародні стандарти оверсайту інфраструктури фінансового ринку, та прийняті Банком міжнародних розрахунків та Міжнародною організацією комісій з цінних паперів (далі – міжнародні стандарти оверсайту).

У зв’язку з цим Національний банк пропонує зокрема:

  • оновити методологію комплексного оцінювання системно важливих платіжних систем;
  • уточнити критерії оцінювання системно важливих платіжних систем відповідно до міжнародних стандартів оверсайту.

Ухвалення проєкту сприятиме удосконаленню функціонування системно важливих платіжних систем та приведення їх діяльності у відповідність до міжнародних стандартів оверсайту.

Ознайомитися з матеріалами для обговорення можна за посиланнями:

Зауваження та пропозиції до проєкту приймаються згідно з формою надання зауважень та пропозицій до 20 вересня 2024 року включно.

Довідково

Національний банк визнає платіжну систему системно важливою платіжною системою в разі її відповідності хоча б одному з таких критеріїв важливості:
1) платіжна система забезпечує проведення міжбанківських платіжних операцій, частка яких становить більше ніж 10% від загальної суми платіжних операцій, виконаних у країні системами міжбанківських розрахунків та через кореспондентські рахунки банків, відкриті в інших банках України;
2) платіжна система здійснює платіжні операції за правочинами з державними цінними паперами на відкритому ринку;
3) платіжна система забезпечує врегулювання зобов’язань учасників платіжних систем, які виникають в інших платіжних системах.

 

Теги
Подати пропозиції

Пропонуємо заповнити форму для подання зауважень і пропозицій до оприлюдненого проєкту нормативно-правового акта Національного банку України.

Увага! Національний банк України не приймає до розгляду та видаляє з форми надані коментарі, зауваження та пропозиції, які не стосуються предмету правового регулювання проєкту нормативно-правового акта Національного банку України Видаленню підлягають коментарі, зауваження / пропозиції, що містять висловлювання щодо пропаганди війни, порушення територіальної цілісності України, вчинення терористичних актів, ненависті, насильства, жорстокості, дискримінації за расовою, етнічною, статевою, релігійною, соціальною ознаками, ненормативну лексику або недостовірну інформацію, яка принижує честь, гідність, професійні навички або ділову репутацію членів Правління Національного банку України та інших службовців Національного банку України, членів Ради Національного банку України, а також завдають шкоду діловій репутації Національного банку України.

Не відправилася пропозиція? Повідомте нам.

Не відправилася пропозиція?
ПОВІДОМИТИ

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини