Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
РОЗ'ЯСНЕННЯ: Нумізматичну продукцію для Національного банку України виробляє Банкнотно-монетний двір НБУ

РОЗ'ЯСНЕННЯ: Нумізматичну продукцію для Національного банку України виробляє Банкнотно-монетний двір НБУ

До Національного банку України надходять дзвінки та запити від громадян, які скаржаться на рекламні пропозиції безкоштовно отримати медалі, присвячені 30-річчю незалежності України.

Зі змісту цих звернень зрозуміло, що громадянам все-таки приходиться сплачувати за ці медалі немалі кошти. Водночас зацікавлені особи вважають, що зазначені медалі нібито виготовляються Національним банком. 

Національний банк не має жодного відношення до виготовлення та продажу медалі "30-річчя незалежності України" та не планує її виготовляти.

Вичерпну інформацію про всю випущену Національним банком нумізматичну продукцію можна перевірити на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку.

Усю нумізматичну та сувенірну продукцію для Національного банку виготовляє виключно його структурний підрозділ – Банкнотно-монетний двір НБУ. На кожній монеті чи медалі, яку відкарбували на Банкнотно-монетному дворі НБУ, можна знайти логотип цього виробництва – лілію з трьох пелюсток.

У планах Національного банку на 2021 рік – випустити пам’ятні монети "До 30-річчя незалежності України" з нейзильберу номіналом 5 гривень (тираж 50 000 штук) та зі срібла номіналом 20 гривень (тираж 3 000 штук). Вони вийдуть у серпні наступного року в серії "Відродження української державності".  

Яку нумізматичну продукцію випускає НБУ?

В Україні карбувати та вводити в обіг монети може виключно Національний банк.

Нумізматична програма Національного банку передбачає переважно випуск пам’ятних та інвестиційних монет. Вони мають номінали (2, 5, 10, 20 гривень) та є платіжними засобами в нашій країні.

Також у межах нумізматичної програми Національний банк може випускати пам'ятні медалі (без номіналу) та іншу сувенірну продукцію (сувенірні банкноти, значки тощо).

Як придбати нумізматичну продукцію НБУ?

Про випуск своєї нумізматичної продукції Національний банк повідомляє через офіційні канали – на офіційному сайті або сторінках у соціальних мережах центробанку. Тут можна дізнатися вичерпну інформацію про перелік, дати виходу продукції, її вартість.

Придбати нумізматичну продукцію можна через каси Національного банку або банків-дистриб’юторів (АТ "Державний ощадний банк України", ПАТ АБ "УКРГАЗБАНК", АТ "АБ "Радабанк", АТ "ТАСКОМБАНК"), зокрема здійснивши попереднє онлайн замовлення на спеціальному порталі.

Замовляючи продукцію на інших майданчиках, пам'ятайте – це вироби приватних підприємств, які не мають відношення до Національного банку. Національний банк жодним чином не впливає на вартість чи умови купівлі такої продукції. 

Радимо нумізматам та зацікавленим особам бути обачливими та звертати увагу на виробників і умови придбання такої продукції, щоб уникнути неприємних сюрпризів.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини