Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Ще одному страховику-порушнику нормативів анульовано ліцензії за його власною заявою

Ще одному страховику-порушнику нормативів анульовано ліцензії за його власною заявою

Національний банк України відкликав (анулював) ліцензії на надання фінансових послуг у ТДВ СК “НІКА” (ЄДРПОУ 30415998) на підставі поданої страховиком заяви.

Відповідне рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 18 червня 2021 року.

У ТДВ СК “НІКА” було дев’ять ліцензій на здійснення страхової діяльності. Раніше, 21 квітня 2021 року, Національний банк застосував до страховика захід впливу за порушення обов’язкових фінансових нормативів у вигляді тимчасового зупинення всіх чинних ліцензій. Компанія також не подала до Національно банку звітність за І квартал 2021 року.

Обсяг страхових премій компанії становив 146 млн грн станом на 31 грудня 2020 року, а вартість активів – 811 млн грн. Частка ринку компанії за страховими преміями за ризиковими видами страхування становила 0,4% від загального обсягу. Компанія займалася страхуванням фінансових ризиків, майновим страхуванням, страхуванням вантажів та страхуванням від вогневих ризиків. Частки премій за цими видами страхування від валових премій компанії становили 49%, 17,4%, 17,2% та 16,4% відповідно станом на 31 грудня 2020 року.

Нагадаємо, що Національний банк 21 квітня 2021 року також тимчасово зупинив дію всіх ліцензій ще чотирьох страхових компаній:

  • ТОВАРИСТВО З ДОДАТКОВОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “СТРАХОВА КОМПАНІЯ “ФІНТЕХ” (ЄДРПОУ 43199867);
  • ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “СТРАХОВА КОМПАНІЯ “ФІНЕКС” (ЄДРПОУ 22321992);
  • ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “СТРАХОВА КОМПАНІЯ “КАПІТАЛ-СТРАХУВАННЯ” (ЄДРПОУ 34807946);
  • ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “АЛЬЯНС-ГАРАНТ” СТРАХОВА КОМПАНІЯ” (ЄДРПОУ 22897640).

Усі ці компанії згодом подали заяви про добровільне анулювання всіх ліцензій. Станом на 18 червня 2021 року Національний банк задовольнив заяви трьох із вищезгаданих компаній. Заява ПРАТ “АЛЬЯНС-ГАРАНТ” СТРАХОВА КОМПАНІЯ” наразі перебуває на розгляді.

Також нагадаємо, що 19 квітня 2021 року Національний банк тимчасово зупинив дію всіх ліцензій чотирьох страховиків, які мають ліцензії на здійснення обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ) та є членами Моторного (транспортного) страхового бюро України. Йдеться про

  • ТОВАРИСТВО З ДОДАТКОВОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “СТРАХОВА КОМПАНІЯ “Ю.ЕС.АЙ.” (ЄДРПОУ 32404600);
  • ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “СТРАХОВА ГРУПА “Ю.БІ.АЙ-КООП” (ЄДРПОУ 31113488);
  • ТОВАРИСТВО З ДОДАТКОВОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “МІЖНАРОДНА СТРАХОВА КОМПАНІЯ” (ЄДРПОУ 31236795);
  • ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “СТРАХОВА КОМПАНІЯ “ГЛОБАЛ ГАРАНТ” (ЄДРПОУ 309300460).

Вищезазначені чотири страховики мали усунути порушення та надати відповідні підтвердні документи про це у строк до 3 червня 2021 року. Станом на 18 червня 2021 року інформація та документи про усунення порушень від компаній до Національного банку України не надходили. Станом на сьогодні всі ліцензії цих страховиків залишаються в статусі тимчасово зупинених.

Національний банк надіслав вимоги про надання інформації та документів щодо стану виконання вищезазначених рішень до ПРАТ “СК “ГЛОБАЛ ГАРАНТ”, АТ “СГ “Ю.БІ.АЙ-КООП” та ТДВ “СК “Ю.ЕС.АЙ.”. За результатами аналізу інформації та документів, що надійдуть у відповідь, Національний банк прийматиме рішення щодо подальших наглядових дій відповідно до вимог законодавства.

Водночас ТДВ “МІЖНАРОДНА СТРАХОВА КОМПАНІЯ” звернулося до Національного банку України із заявою про анулювання всіх ліцензій. Заява наразі перебуває на розгляді. Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ТДВ “МІЖНАРОДНА СТРАХОВА КОМПАНІЯ” з 22 травня 2021 року перебуває в стані припинення, а вимоги кредиторів розглядаються до 22 липня 2021 року.

Довідково

Серед основних завдань Моторного (транспортного) страхового бюро України (далі – МТСБУ) є здійснення виплат із централізованих страхових резервних фондів компенсацій та відшкодувань на умовах, передбачених Законом, а також управління централізованими страховими резервними фондами, що створюються при МТСБУ для забезпечення виконання покладених на нього функцій. Це вимоги Закону України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”.

Централізовані страхові резервні фонди відповідно до пункту 43.1 статті 43 цього Закону створюються для забезпечення виконання зобов'язань членів МТСБУ перед страхувальниками і потерпілими.

Статтею 41 Закону передбачені регламентні виплати з централізованих страхових резервних фондів МТСБУ.

Так, МТСБУ за рахунок коштів фонду захисту потерпілих відшкодовує шкоду на умовах, визначених цим Законом. Зокрема й у разі недостатності коштів та майна страховика, що визнаний банкрутом та/або ліквідований, для виконання його зобов'язань за договором обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини